öreg kutya

2013.01.14.

Tisztelt Doktor Úr/Asszony! Szombaton nagy megrendülésemre a 14 éves orosz fekete terrieremen, akit sántítás miatt vittem orvoshoz, ultrahangos kezelés során májdaganatot állapítottak meg, ami 5 cm átmérőjű. Az orvos pallitív therápiaként csak májkímélő tápot ( én a Taste Of the Wild mellett döntöttem, mert Tánya csirkeallergiás ) és B vitamin adását javasolta. Azt mondta, hogy amint Tánya étvágytalanná, levertté válik jelentkezzem. Engem nagyon megrendített a hír, hiszen nagyon régi barátunk, társunk, őrzőnk Tánya. 10 unoka nőtt fel mellette. Tisztában vagyok a korával, de tudni kell, hogy egy nagyon élénk, jókedvű, szívesen sétáló kutyáról van szó, akit senki nem mondana 8-9 évesnél többnek. Igaz kb. 1 éve teljesen süket, de ezt remekül kezeljük, néha alvás közbeni vizeletcsorgása is van (ivartalanított), de ezt is elfogadtuk. Szeretném tudni, milyen lehetőségeim vannak életének meghosszabbítására, illetve annak minőségének megőrzésére? Mi várható, mire kell felkészülnünk? Azt tesszük, ami neki a legjobb. Köszön megtisztelő figyelmét, és várom válaszát. Üdvözlettel:Platthy Zsuzsa

A 14 év egy Orosz fekete terrier esetében valóban szép kor, még az ivartalanított szukák is ritkán érik meg.

Ha az ultrahang  vizsgálat egyetlen 5 cm átmérőjű léziót talált – az lehet akár egy teljesen jóindulatú (gyulladásos, degeneratív/proliferatív elváltozás, elhalás, jóindulatú tumor …) elváltozás is.  A probléma az, hogy egy önmagában jóindulatú májlézió is okozhat akár hirtelen elhullást is (repedés, hasüregbe történő elvérzés). A májon többféle rosszindulatú tumor (karcinómák, hemangiosarcoma …) is jelentkezhet, ezek operációja és utókezelése lényegesen nehézkesebb és kevésbé eredményes.

A Tánya esetében jó döntés lehet az is, ha hasi ultrahang vezetésével megpróbálnak citológiai/szövettani mintához jutni  és vér biokémiai vizsgálatokkal felmérik a máj funkcionális állapotát. Az ismételt hasi ultahang és vérvizsgálatokkal a betegség előrehaladását és/vagy stagnálását is meg tudják ítélni.

Egésztest 3D onkológiai vizsgálattal (SPECT/CT, PET/CT) gyorsabban és pontosabban megtudható a Tánya májelváltozásának a háttere és ezáltal az esélyei, megoldásai is pontosabban megválaszolható.

Mindezekről honlapunk Publikációk rovatában még többet megtudhat.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993