Dobi

2013.01.16.

Tisztelt Doktor Úr! Van egy 9,5 hónapos dobermannom. 3-5 hónapos koráig kipróbáltunk több prémium táp kölyök változatát (Pro Pac, Pro Plan, Acana), de sajnos mindegyiktől ment a hasa. A Josera táp forgalmazója azt tanácsolta, próbáljuk ki a felnőtt tápot, azoknak kevesebb a fehérje tartalma, mivel előfordulhat, hogy a nagy százalékot tartalmazó kölyöktápok miatt volt hasmenése (kölyök tápban 28%, a felnőtt tápban 21% a nyersfehérje). Ki is próbáltuk, és tényleg bevált. Azóta teljesen jó a széklete. Amit viszont észrevettem, hogy a kutyus nem nagyon nő 6 hónapos kora óta. Utána olvastam a dolgoknak, és azt tapasztaltam, hogy nem szabad kölyök kutyákat felnőtt táppal etetni, mivel a felnőtt tápokban magasabb a kalcium tartalom. Egy kölyök tápban átlagosan 1,1 %, míg a mi felnőtt tápunkban 1,8%, és a túlzott kalcium bevitel csontfejlődési rendellenességet okoz. Ön szerint előfordulhat, hogy ezért nem nő megfelelő ütemben a kutyám jóformán azóta, hogy felnőtt tápot eszik? Ha igen, mit tanácsol? Álljak vissza a kölyök tápra? Akkor még nőhet? Elnézést, ha bugyutaságot kérdezek. Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: D.Anita

Kedves Gazdi!

Csöppet sem bugyutaság a kérdés, nagyon gondos gazdára vall, hogy lelkiismeretesen foglalkozik kutyája táplálásával – és az is, hogy prémium tápokban gondolkozik!

Az első dolog, amit tisztázni kell, hogy nincs-e valamilyen egészségügyi eltérés a korábbi hasmenés mögött. Ennek tisztázására forduljon állatorvosához- aki részletesen megvizsgálja, szükség esetén bélsár mintából ellenőrzi, hogy a féreghajtással hogy állnak, esetleg nincs-e más oka a növésbeli visszamaradásnak, és azt is, hogy valóban elmarad-e a fajtája és életkora és neme szerinti méretektől.

Ami a tápokat illeti, a hasmenés oka , ha mást nem talál kezelőorvosuk, a gyakori és átmenet nélküli váltogatás is lehetett. A kutyák bélflórája, főleg kölyök korukban nagyon érzékeny. A tápváltást fokozatosan kell bevezetni: először a szokásos táp egy kis részét cserélik ki az újjal, majd két-három naponta növelik az új táp arányát.

A tápban a legfontosabb, hogy jól emészthető legyen- ez azt jelenti, hogy készüljön állati eredetű hozzávalókból- ezt úgy ellenőrizheti, hogy megnézi a táp csomagolásán az összetevőket (a legelsőből van benne a legtöbb és így tovább.) Ezt általában az árakban is tükröződik.

Remélem hamar megtalálják azt a jó tápot, ami a kutyus életkorának is megfelel és jól is emészti!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993