Csöppy

2013.01.22.

Jó napot Doktor úr! 2 éves kandúr cicám napok óta sántít a jobb hátsó lábára (combja alatt). Olyan, mintha megmarta volna egy másik állat. Bekentem neki gyulladáscsökkentővel, de nem változott semmi. Apróbb felszíni sérülései is vannak, illetve a jobb szeme be van gyulladva. Ettől függetlenül rendesen eszik és “eljár itthonról”. Tudna valamit javasolni, amíg nem tudom állatorvoshoz vinni? (krém,(szem)csepp, orvosság) Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Legelső tanácsom az, amit már Ön is megemlít, hogy minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni! Ha eszik-iszik, az természetesen jó jel, de akkor is mielőbb orvos kell neki, nehogy elfertőzödjön, majd beterjedjen a térízületbe.

Addig is semmiképpen ne kenje semmilyen gyulladáscsökkentővel, inkább fertőtlenítse BETADIN nevű fertőtlenítővel minél hamarabb! Legjobb, ha gézlappal sikerül, ami nem szöszöl, mint egy vatta, de ha nincs, akkor rá lehet locsolni a kis műanyag flakonból. A legjobb lenne persze a szőrt is lenyírni a sebek környékéről, hogy ne lógjon bele- de ezt talán jobb, ha szakszerűen csinálják állatorvosi rendelőben nyírógéppel. Így kiderülhet, hogy milyen mély, mekkora sebről van szó. Nagyon vigyázzon, nehogy fájdalmában odakapjon a cica, vagy megsebesítse!

Nézze el nekem, de éppen a veszettség vírussal kapcsolatos hírlevelünkön dolgozom, és egy oltatlan, kistelepülési kijáró kandúr harapott sebéről rögtön az jut az eszembe, hogy akár veszett állat is megharaphatta. Első jel a viselkedés megváltozása- macskáknál a “dühöngő” forma a szokásos lezajlás, vagyis hogy átmeneti levertség után agresszívvé válik. Ennek szerencsére csekély a valószínűsége, mégis az ilyen helyzetek elkerülésére nagyon ajánlott a kijáró macskákat évente veszettség ellen beoltatni- természetesen ha már meggyógyult!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993