Bifingusz

2013.01.23.

Üdvözlöm! Kérem segítsen!Egy 9 éves házi cirmos cicánk van,Bifingusznak hívják. Eddig minden szép és jó volt, egyszer csak szörnyű látvánnyal kellett szembesülnünk.Péntek éjjel epilepszás rohama volt szegénynek, ami 5 óránkét ismétlődött és kb 30 másodpercig tart.szombaton látta orvos, de nem vizsgálta meg, nem kapott semmit.Amit elmondtunk tüneteket, közölte valóban epilepsziáról van szó.És ennyi! Bifike állapota tovább romlott.Vasárnap estétől már 2 óránként volt rohama, időbem ugyanannyi ideig tartott. Hétfőn egy másik orvost kerestünk fel aki alaposan megvizsgálta, vért vett tőle. Ami aggodalomra ad okot az a CK=4528 és az LDH=456 Kapott sevenalt (100mg-nak az 1/8-át adjuk),seduxent 5mg-nak az 1/4-ét,és milgammát (1 kapszulát) kap. Azóta ugyan nem volt rohama, viszont nem tud lábra állni, nem tudjuk eldönteni hogy szédül-e vagy az izmaival lenne gond.Talpra állna, de csuklik össze, ritkán tud megtenni pár lépést ugy hogy nem esik el.a feje sokszor bele esik evés közbe a táljába. Nagyon sokat nyávog, riadt, mintha félne valamitől, nem találja a helyét.Rengeteget enne,de ha már tulzásnak találjuk elvesszük előle az ételt.Kedden visszamentünk az orvoshoz az új tünetek miatt.mivel vizeletet nem ürített egy napja, így kipréselte belőle az állatorvos, azt mondta nekünk is ezt kéne tenni ha nem fog neki menni.(Szerda reggel volt széklet is vizelet is)tanácstalanok vagyunk, ezt is elmondtuk az orvosnak, mert nagyon fáj látni hogy mit szenved szegényke,rossz nézni ahogy megy, de véleménye szerint ez nem szenvedés. Sokat nyávog, vajon fájdalma lenne? A gyógyszerek okozhatják vajon ezeket a tüneteket? Mert akkor mindenképp érdemes várni. Mi a véleménye kedves Doktor Úr? Ami nehéz számunkra , meghozni a helyes döntést.Tudom ebben nehéz tanácsot adni, de mégis vajon van-e esélye a cicának még a szenvedésmentes élethez???? Felkészültünk már a legrosszabra is, csak nem tudjuk hogy megtegyük ezt a lépést vagy nem. A cica érdeke a legfontosabb számunkra

Amit észleltek, az valóban lehet klasszikus epilepszia is – de epilepszia-szerű tüneteket több eltérő megbetegedés okozhat. A kijáró macska mérgezést is szenvedhetett, többféle toxikózis okozhat olyan idegrendszeri tüneteket, mint amit leírt. A tünetek hirtelen kialakulása valószínűsíti ezt a lehetőséget. A cicában többféle májelégtelenséggel járó megbetegedés egyike-másika is jelen lehet, ezt valószínűsíti a leírt 2 laborérték. A súlyosfokú májelégtelenség okozhat idegrendszer tüneteket, akár epilepszia-szerű tüneteket is. A Bifinguszban akár koponyaüregi daganat is fejlődhet, ezek egy kritikus mértetet elérve szintén akár a leírt súlyosságú epilepsziás tüneteket kiválthatják. Örömteli, hogy a leírt gyógyszerezés rohammentessé tette a beteget, de nem kizárt, hogy a rossz májfunkció miatt késleltetet a gyógyszerek lebomlása és ezért járásképtelen a cica. A nyávogás jelentjet fájdalmat, de a jó (talán extrém jó?) étvágy ennek némileg ellentmond.

A több betegség leírásával nem összezavarni, vagy elbizonytalanítani akartam, főleg nem megijeszteni a sokféle betegség lehetőségével, inkább arra szerettem volna rávilágítani, hogy milyen nehéz viszonylag kevés vizsgálati eredményből pontos diagnózist elérni. Valóban fontos tapasztalás lesz az is, hogy néhány óra múlva visszanyeri-e a mozgáskoordinációját a Bifingusz – erről és a tapasztalt jelenségről mindenképpen tájékoztassa állatorvosát. A pontosabb esélylatolgatáshoz, kezelési stratégia megválsztásához nem csodálkoznék, ha állatorvosa további labor, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat (EEG, MRI vagy PETC/CT, SPECT/CT ajánlana.    

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993