Senior???

2013.01.26.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Mikortól számít idősnek a kutya? Sajnos ahány helyen kerestem, mindenhol más-más kort adtak meg, így eddig nem találtam megbízható választ a kérdésemre. Közel 8 éves kistestű kutyusom van. Tápváltás miatt kerestem volna ezt az adatot, de nem tudom eldönteni nála aktuális-e már a “senior” kategória? Előre is nagyon köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Anita

Kedves Gazdi!

Nem pontosan az évek számát kell nézni, hiszen a kutya-faj különböző fajtái más-más átlag-életkorra számíthatnak, a keverékekről már ne is beszéjünk!

A tápokban a legfontosabb különbség a senior és nem senior kategóriában (az egyéb idős korban hasznos összetevők hozzáadása mellett) a csökkentett zsírtartalom, mert idősebb korban kevesebb energia bevitel is elegendő.

Ha tehát az Ön kutyája normál testsúlyú, (az oldalán hozzáérve érezni a bordákat, nem fedi őket vastagabb zsírréteg), valamint virgonc, szeret futkározni, akkor még nem adnám neki a senior tápot.

Azt is el kell mondanom, hogy a jó minőségű, vagyis prémium, szuperprémuim tápok mindig jó választást jelentenek, akár senior, akár nem, nem tud mellé nyúlni, tehát teljesen egészséges marad a senior táptól is, legfeljebb egy picit többet kíván belőle.

A magasabb életkorban fontos a fogak egészsége, mert a fogkövesség a fogak korai elvesztéséhez vezethet. A nősténykutyák, akiket nem ivartalanítottak az első ivarzás körül hajlamosabbak az emlődaganatra, az ivarszervi gondokra, ezért érdemes odafigyelni a tüzelésre (rendszeres-e, nem tart-e hosszabb ideig) és az emlőket rendszeresen át kell vizsgálni,  hogy ha daganatot észlel, minél hamarabb el lehessen távolítani, a kutyust pedig ivartalanítani.

Hosszú boldog életet kívánok a kiskutyával!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993