kiskutya

2013.02.21.

Tisztelt doktorúr,doktornő! Van egy 12 hetes francia bulldog kiskutyám,aminek kb egy hete megy a hasa,zöldes,sárgás híg a széklete,mintha fel is lenne fújódva a kutya,de nagyon jókedvű,illetve van étvágya is.Száraz tápot eszik,és a többi kutyussal(tesókkal )van egy helyen,de már észrevettem a többi kutyán is ezeket a tüneteket.Rendszeresen van féregtelenítve (univerm totált adok nekik.)kérdésem az lenne hogy a féregtelenítés ellenére a hasmenést okozhatja valamilyen bélféreg,vagy parazita?Esetleg használjak más féregirtót?válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nagyon jó féreghajtót használ, már-már túl jót- 2 hetes korban ajánlatos a kiskutyák féreghajtását megkezdeni, akkor elég egy paszta, ami nem tartalmaz ennyi féle hatóanyagot (pl. Banminthe), majd ezt ismételni kell 2 hetente, és 2-3 hónapos kor körül elég az Ön által használt “szélesspektrumú”, vagyis szinte minden szóbajöhető féreg ellen hatásos szer.

Ami nagyon fontos eközben, az az alapos fertőtlenítés egészen a kezdetektől, különösen a féreghajtó beadása utáni napokban– a rongyokat magas (90C) hőmérsékleten mosni, a tálkákat forró vízzel, zsíroldóval elmosni minden étkezés után, a kutyák bélsarát azonnal összegyűjteni, nehogy visszafertőződjenek, a tartási helyet alaposan fertőtleníteni, stb.

Nagyon valószínű, hogy nem féreg, hanem valamilyen egyéb kórokozó okozza a tüneteket, amik terjednek is az alomtársak között. A legcélszerűbb lenne állatorvoshoz fordulni, és nem vaktában próbálkozni, hanem laboratóriumba küldeni a bélsarat, hogy pontosan kiderüljön, miről is van szó, milyen gyógyszer lesz hatásos, és azzal az egész almot egyszerre kezelni. A kezelést, ha állatorvosuk is jónak látja, ki lehet egészíteni úgynevezett probiotikummal, amely segít a felborult bélflóra visszaállításában (jellemzőn tejsav baktériumok)

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993