Marcos

2013.02.22.

Tisztelt Doktor Ur! 2010.julius megmütötték a kutyát hugyhólyagban,hugycsőben Ca.oxalát kövek voltak, a protokoll szerint ivartalanitották is, stomája van.Ugyanebben az évben novemberben laborvizsgálat alapján kiderült alulmüködik a pajzsmirigye. Azóta szedi a Laventa cseppet, a pajzsmirigy müködése jelenleg tökéletes. 2012. juniusában bevittem az egyetemre UH vizsgálatra,minden rendben volt,kivéve azt, hogy 3-4 mm-es köveket találtak benne.Egyébként a hólyagkövek megelőzésére szedi a kaliumcitrátot,a hipotiazidot és a B6 vitamint és diétás tápot kap. 2012.novemberében ujból elmentünk UH vizsgálatra és akkor megállapitást nyert, hohy a lépfej végén 6 cm homogén góc benne 1-1,5 cm echomentes terület van. Az UH vizsgálatot megismételtük 2012 decemberében,a lelet szerint a lép középső részén 65×65 mm echodenz szabályos gócos terület volt kontur abnormal,alak abnormal,helyeződés abnormal intenzitás fokozott. 2013.01.15-én megismételtük a vizsgálatot. Az eredmény alak abnormal, kontur abnormal,szerkezet farki részen 65×60 mm echodenz gócos terület,benne kisebb echomentes területek. Mindhárom alkalommal a kutyát mütétre javasolták. Nagyon bizonytalan vagyok,nem tudom, hogy a kutyát merjem-e megmütettni, mivel a lép a legnagyobb nyirokszerv és nem tudom, hogy esetleges mütét után a fertőző betegségekre hogy reagál az állat, esetleg elpusztulhat-e. Lehet mütét nélkül orvosolni ezt a helyzetet? Tisztelt Doktor Ur! Köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

A lép embereknél és még sok más állatnál valóban nyirokszervként funkcionál, de – szerencsére- kutyáknál más a a helyzet, nekik úgynevezett “tároló” lépük van, ami azt jelenti, hogy kevésbé nyirokszerv és inkább a nem keringő, de szükség esetén “bevethető” plusz vér tárolására való. Szükség esetén a fehérvérsejteket termelő funkcióját képesek átvenni más immunszervek.

A lépben lévő elváltozás inkább az, ami aggodalomra adhat okot. Nem tudjuk ugyanis, hogy miről van szó, ez csak mintavétellel, laboratóriumi vizsgálattal dönthető el. A legkisebb baj, ha el kell távolítani a lépet, a nagyobb baj az lehet, ha esetleg egy rosszindulató elváltozás, amit látnak az ultrahangon.

Kutyáknál gyakori a haemangiosarcoma (hemangioszarkóma). Ez egy vérerekből kiinduló, egyre növekvő elváltozás, amely hajlamos megrepedni, mikor az egész hasüregbe szétszóródik, és kemoterápiás kezelés után is csak 3-6 hónap a túlélés.

Azért riogatom ilyenekkel, hogy megpróbáljam reálisan láttatni Önnel a problémát.

Az egyik oldalon azt kell mérlegelni, hogy  egy lépeltávolított kutyánál fokozottabban kell vigyázni a BABÉZIÓZIS nevű betegségre, melyet kullancsok terjesztenek és a vörösvérsejtek szétesésével jár- erre valóban nagyon érzékeny lesz kutyája lép nélkül. Kullancsellenes készítmények egész évben való alkalmazásával, az ismert kullancsos helyek elkerülésével, a kutya gyakori átvizsgálásával, a kullancs nagyon gyors és szakszerű eltávolításával ez nem lesz nehéz.

A másik oldalon viszont, ha elszánja magát a műtétre, akkor egy úgynevezett diagnosztikai laparatómia során, mikor felnyitják a hasüreget, megnézik, mintát vesznek az elváltozásból, majd eldöntik, hogy mi a teendő, nagyon jó esélye van a kutyusnak egy súlyos, akár életveszélyes betegség elkerülésére, még akkor is ha az operáló állatorvos úgy dönt, szükség van a lépeltávolításra.

Egy ilyen jól monitorozott esetben, mikor időben elcsípték az elváltozást, és nem kell tartani léprepedéstől, szerintem nagyobb rosszat lehet megelőzni a műtéttel, mint a várakozással. Ezt kell mérlegelnie!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993