kutya pároztatás

2013.02.25.

Tisztelt Doktor Úr! Van egy szuka és egy kan német spicc kutyám. A kan 3 éves, a szuka 8 hónapos. Lakásban vannak tartva, de bármikor kimehetnek az udvarra. A szuka most tüzel először. A kan kutyám teljesen meg van bolondulva. A szukát csak a 4. tüzelésnél (kb. 2 éves kortól) lehet pároztatni? Ha igen, miért? A szuka 1 évben 2x tüzel, de 1 évben 2x nem kéne elletni? Mit csináljak addig a kan kutyámmal? Kérem, adjon valami tanácsot. Hagyjak fel a pároztatás ötletével és inkább ivartalanítsam őket? Azért döntöttem amellett, hogy veszek egy szukát, mert szerettem volna pároztatni a kan kutyám, de sehol sem találtam szukát, amit pároztatni akarna a gazdája. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: K. Edina

Kedves Gazdi!

Először azt kellene tisztáznia magában, hogy miért szeretné pároztatni a kutyáit? Miért szerette volna a kant? A kutyatenyésztés egy valódi szakma, ami rengeteg időt, energiát is pénzt igényel, ha valaki jól akarja csinálni, máshogy viszont nem ildomos. Ha csak a saját örömére vágna bele egyszer, akkor érdemes fontolóra venni, hgy milyen nehézségekkel járhat ez: rendszeres kontroll az anyakutyánál, ellés körüli segítség, a kiskutyákról való 24 órás gondoskodás,  gondoskodó gazdát találni valamennyinek. Nem beszélve a költségekről: állatorvosi vizitek, esetleges császármetszés költsége, az ismételt féreghajtás, jó minőségű táp, oltások, mikrochip, stb. Azt is mérlegelni kell, hogy milyen öröklődő betegségek fordultak elő kutyái felmenői, testvérei között, nehogy továbbadják a születendő kiskutyáknak.

A szuka kutyákat azért ajánlatos csak a 3.-4. tüzeléstől pároztatni, mert addig még nem érik el felnőtt nagyságukat- a csontok még növésben vannak, ezért a fiatal szervezetet megterheli, hogy nem csak a kiskutyákat kell növesztenie, hanem Önmagát is.

Kiksutyákat vállalni  nem tanácsos egy évben többször, mert ez megint hatalmas terhet róna az anyai szervezetre- 4-6 kölyköt kifejleszteni , majd szoptatni nem kis munka!

Rendelőnk, ahogy én magam is ivartalanítás és örökbefogadás pártiak vagyunk, ajánlom figylenébe az alábbi cikket és videót: /publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993