negró

2013.02.25.

Kedves Doktornő/Doktor Úr! Kutyám -2 éves kan labrador keverék- elszökött körülbelül 3hónappal ezelőtt, és 2 hetet a helyi állategészségügyi telepen töltött, mikor megtaláltam. Ott nagyon lesoványodott, és már itthon nálam is habzsolva evett, de nem fogott rajta az étel, ment a hasa, és rengeteg vizet ivott, és nagyon sokat pisilt. Állatorvoshoz vittem, ő májproblémákról beszélt, és két injekciót kapott. Ekkor hirtelen sokkal jobban lett, nagyon lassan hízásnak indult, bár még mindig nagyon habzsolt. Főtt tésztát rízst, és csirkehúst kap. Azonban egy fülsérülés miatt újra állatorvoshoz kellett vinnem, ez egy etetés után volt közvetlenül, és az orvos epedaganatra gyanakszik, mivel evés után a kutya hasa puffadt, nehezen jár. Kedve ingadozó. Még vissza kell mennünk, de addig is nagyon szeretnék többet megtudni, vajon mi lehet a kutyával. Ha valóban epedaganat, akkor milyen műtétekre lenne szükség, hogyan gyógyulhatna meg? Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Legelőször szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy egy ideje kötelező a kutyák mikrochippel való megjelölése, ami nagyon nagy segítség lett volna az Ön helyzetében- hiszen a mikrochip számának leolvasása után az állategészségügyi telepen azonnal tudták volna Önt értesíteni, mert a tulajdonos adatai felkerülnek egy internetes adatbázisba- www.petvetdata.hu– ahonnan az állatorvosok és más jogosultsággal rendelkezők lekérhetik azokat. Annyira kötelező ez, hogy 2013. január 1-e óta csak bechipelt kutyát olthatnak veszettség ellen az állatorvosok.

Visszatérve a kérdésére: az epe- illetve májbetegség vérvizsgálattal és egyéb kiegészítő diagnosztikai vizsgálatokkal (ultrahang, röntgen, CT) deríthető jól fel. Ha valóban daganatos az elváltozás, akkor szövettani, cytológiai vizsgálatra mintát kell belőle venni, akár az ultrahang vizsgálattal egybekötve.

Ha már megvannak ezek az adatok, akkor lehet majd megválaszolni a kérdését- vagyis hogy hogyan lehet a kutyuson segíteni, milyen műtét, egyéb kezelés kell és mik az esélyei. Ajánlom a témában a “Daganatos a kutyám?!” című cikket, melyet elolvashat, ha ide kattint.

A vizsgálatok alapján el tudja majd állatorvosuk dönteni, hogy van-e más baja is a kutyusnak, esetleg elkapott valamilyen fertőzést, vagy változtatni kell a táplálkozásán, stb.

Kívánom a legjobbakat!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993