mi lehet ez?

2013.03.01.

Tisztelt Állatorvos! 14 éves kutyámon két napja következő furcsa jelenséget vettem észre. Evés megkezdése után kis idővel összeesik, vagy inkább lehuppan a földre, nem tudom hogy fejezzem ki magam, de jó nagyot puffan. Az eszméletét nem veszti el, aztán fekve folytatja az evést, és utána újra feláll és úgy eszik tovább.Mindez pár másodpercig tart. Nem tudom mire gyanakodjak, agyi működésre vagy esetleg mozgásszervi gondokra ,mert 8 évesen egyszer váratlanul lebénult , szerencsére helyre jött, de azóta bicegve jár és az egyik hátsó lába gyenge. Sokszor meg szokott csúszni a parkettán is. Érdekes nekem ez a megfigyelt tünet, ugyan azt kapja enni, ugyanabban az időben, eddig miért nem csinálta? Ha az agyi vonalon indulok el, mi okozhat ilyen tüneteket? Olvastam hogy embereknél létezik nyelési ájulás, lehet szó kutyánál is ilyenről? De akkor miért most jelentkezik? Vagy tetszett hallani hasonlóról? Esetleg az izgalom ,öröm az étel iránt okoz ilyeneket? Kérem segítsen! 15 éves kutyánk pár hónapja ment el, egyszer csak nem múló egymásutáni epilepsziás rohamok törtek rá, nem reagált semmire és csak az altatás maradt, félek megint bekövetkezik ugyanaz???? köszönöm

Kedves Gazdi!

Nagyon részletes és szemléletes a megfigyelése, az ötletei is nagyon jók: akár mozgásszervi, akár idegrendszeri dolog is lehet a háttérben. Nem ártana állatorvosának is magát a tünetet megmutatni: szakavatott szemmel talán még több dolgot észrevenne: például, hogy elveszti-e egy pillanatra az eszméletét, megszédül-e a kutyus. Ezt a nyelés is kiválthatja, bár ilyen konkrét betegségnevet, hogy nyelési ájulás még nem hallottam. A háttérban sok dolog lehet: szívbetegség, cukorbetegség, vese-, máj-elégtelenség, agyi eltérések, daganatos elváltozás stb.

A részletes kivizsgálást állatorvosa biztosan a kórelőzmény feltárásával, részletes fizikális vizsgálattal kezdi, majd elvégez számos kiegészítő vizsgálatot, ha módja van rá, vagy beutalja a megfelelő helyre ezek elvégzésére: vérlabor, szívultrahang, röntgen, hasi ultrahang, CT vizsgálat, EKG, stb.

Remélem a legjobbakat!

 

 

  Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
  Tel.: (06–1) 229–3865
  Fax: (06 1) 482-0086
  Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

  e-mail:
  [email protected]
  [email protected]

  Megközelíthető:
  33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
  47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
  vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

  Kisállatkozmetika:
  Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
  Lakner Petra: 06-20/959-5993