ROTTWEILER

2013.03.04.

Egy 7-éves Rottweiler kutyámnál diagnoztizáltak idült gyulladást a méh/méhcsonknál. Azonnali mütétet javasolt az orvos.Vérkép nem lett jó:

Wbc/31,1,GL/ RBC: 5,34T/L/, HGB:129g/L, PCV: 38,5I/I.

MCV:72,2FL, MHC:24,1PG. MCHC: 335G/DL.

Igazábol a doki sem tudja biztosra mia baja.Mivel ivartalanított, lehet az is, hogy rosszul végezték! Orvosságot kapott:XICLAV 500MG REGGEL ÉS ESTE! A kutyusom nagyon lefogyott kedvetlen 3-honapja kezdet vérezni, pisilni tud,nagyon sokat fekszik.A doki azt mondja, ha nem vágjuk fel nem tudjuk meg mi okozza a gyulladást a szervezetben! De ha nem éli túl a műtétet?? Nem lehet más megoldást találni? Félek, hogy elveszittem. KÖSZÖNETTEL

Kedves Gazdi!

Minél több vizsgálatot végeznek, annál közelebb jut állatorvosa a diagnózishoz-  ultrahang,vizeletvizsgálatröntgenkontrasztos röntgen, CT, vagy ha nincs más hátra, akkor úgynevezett diagnosztikai laparatómia, mikor orvosa saját szemével néz bele a hasüregbe. Az életfontosságú szervek (máj, vese) állapotát lehet még vizsgálni vérvizsgálattal is- ez is segítene a műtét kockázatának a megjósolásában.

A vérkép, amelyet levelében elküldött azt mutatja, hogy megemelkedett a fehérvérsejt szám (WBC, normálisan 6-12 G/L- helyett 31), ami azt jelenti, gyulladás van a szervezetében. A többi szám adat – RBC, HGB, MCV, MHC, MCHC- a vörösvérsejtjeinek az állapotáról ad felvilágosítást: ezeknél nagy eltérést nem látok, csak annyit, hogy egy ideje vérezget a kutyus, amit a vizeletében, vagy esetleg a hüvelyváladékában látni is lehet.

Az úgynevezett “csonk pyometra” alkalmával a méh nyálkahártyának egy darabja benn marad a méhcsonkban, és ez kezdi okozni a bajt: megvastagszik, gennykeltő baktériumok szaporodnak el rajta, máj és veseelégtelenséget, vérfogyottságot  is okozhat, akár csak a nem ivartalanított szukák betegsége, a pyometra (gennyes méhgyulladás). Legjobb a műtéti orvoslása, mert ha el is sikerül mulasztani antibiotikummal, amit az Ön kutyája is szed, könnyen kiújul.

Véres vizelést okozhat még sokféle betegség- babéziózis, hólyagkő, esetleg daganat is, jó lenne tudni, hogy valóban  a vizelete véres-e vagy csak a hüvelyből csorgó véres váladék színezi el a vizeletet.

Számos megválaszolatlan kérdés megválaszolásával minél gyorsabb döntést kívánok, mert ez szolgálná a kutyus érdekét!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993