Kedves Doktor Úr! Nyers hússal szeretném etetni a cicámat ,kérem segitsen hogy milyen kiegészitésre van szükségem és milyen mennyiségben kell a hús mellé adni?csontos húst nem kap. Nagyon köszönöm üdvözlettel Éva
Kedves Gazdi!
A nyers disznóhús galandféreg petével, és az Aujeszky-kórral lehet fertőzött, ami halálos kimenetelű betegséget okoz macskákban. A csirkehús esetében a salmonella és a Campylobakter nevű baktériumok okozhatnak súlyos hasmenést. A marhahús, nyúlhús, bárányhús elviekben etethető lenne, nagyon oda kell figyelni, hogy teljesen friss legyen! Ki kell egészíteni 1/5 rész ganonával- pl. főtt rizs, vagy zabpehely, tészta, fele ennyi fött zöldségkeverékkel, reszelt répával, reszelt almával pici sóval.
Azt kell szem előtt tartani, hogy a macska természetes tápláléka, a kisrágcsáló, pl. egér, amit szőröstől-bőröstől elfogyaszt: csontokkal, amik elegendő calciumot adnak, szőröstől, ami nem emészhető, de segít kipucolni a lenyelt szőrt, és a zsákmányállat gyomrában ott vannak a félig emésztett magok, növényi részek is. Sőt, minden macskagazdi megfigylete a macskáját legelés közben, amiivel egyrészt hánytatja magát, másrészt fontos vitaminokhoz jut.
Nagyon jó recepteket és a macskák táplálásával kapcsolatban sok hasznos információt talál Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a macskám? című könyvből.