M. Betti

2013.04.02.

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a tanácsát kérni azzal kapcsolatosan, hogy 5 éves kis termetű szuka kutyámnál elhúzódó tüzelést tapasztaltunk, ami már december óta tart. Ultrahangon voltunk, semmi kóros képlet, folyadék, gyulladás, ciszta nem látszódott sem a méhben, sem pedig a petefészken. Láza nincs, hasa tapintásra nem érzékeny, étvágya és kedve jó. Kezelő orvosunkhoz 2 hetente kontrollra visszük. Jelenlegi tünetei duzzadt péra és váladék, ami az utóbbi pár napban bővebb folyás lett (napi szinten kb. 6x nagyobb mogyorónyi mennyiség), színe sárgás, ragadós, sűrű. Szaga nincs. Lázt továbbra sem tapasztaltam. Orvosunk szerint méhgyulladás, hüvelygyulladás, felfázás, hólyaghurut nincs. Újabb kontroll javasolt. A kérdésem az, hogy mitől lehet ez az “újabb” váladék, meddig tarthat ez a tüzeléses állapot? Milyen szövődménnyel kell számolnunk? Csak az ivartalanítás lehet a megoldás? Gyógytea-gyógynövény nem segíthet a ciklus rendezésében? Hormont nem szeretnék neki adatni. Nagyon aggódom, válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: M. Betti

Kedves Gazdi!

Jó lenne megtudni, hogy miért akarja ennyire elkerülni az ivartalanítást, amivel egyszer s mindenkorra minden ivari működéssel összefüggő baja elmúlna a kutyusnak.

A méhgyulladásnál, mely a korosodó, nem ivartalanított szukás hormonális alapon fellépő betegsége és nem jár lázzal, befertőződik a hüvelyváladék, elszaporodnak a baktériumok és a méhben lévő gennyben elszaporodó toxinok károsítják a vesét és a májat, amelynek az lesz a következménye, hogy a kutya étvágytalan, bágyadt, kedvetlen lesz, sokat iszik, sokat pisil és vérfogyottá válik. Ebben az állapotban, mikor a vese és a máj már károsodott, az altatás is több kockázatot rejt magában, körültekintőbben kell majd eljárni.

Szerintem ezt nem kellene megvárni! A cél ugyanis nem a ciklus rendezése, hanem a teljes megszűtetése, hiszen gondolom nem akarják fedeztetni, és az a tapasztalat, hogy a kor előrehaladtával egyre több a gond a tüzelés körül, ráadásul az emlődaganatok kialakulása is egyre valószínűbb, melyek még nagyobbra nőnek, ha működik a ciklus. A kutyáknál nincsen menopauza, egész életükben tüzelnek. Az igazság az, hogy a nem tenyész-szukáknak már az első ivarzás után ajánljuk az ivartalanítást! Erről többet olvashat itt.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993