kullancs

2013.04.15.

Egy szinte életbevágó kérdéssel fordulok Önhoz.Van egy 5 és fél éves, korcs kisnövesű kiskutyám. A ma esti séta után észrevettem simogatás közben, hogy valami van a buksiján, egy kullancs volt az. Még egészen pici volt. A hagyományos olajos csipeszes modszerrel próbáltam kiszedni, de csak 2 lába és a teste nagy részét tudtam kiszedni. A többi benne maradt és szegénz kutzámat sem mertem tovább kínozni.Mi tevő legyek? Hogyan tudnék neki segíteni? Kevés maradt benne de gondolom az majd nem jön ki magától, én meg a kutyámat túlságosan szeretem, hogy egy pillanatig is kínozzam! Kérem segítsen! Ugye nem fog meghalni?!

Kedves Gazdi!

Szerencsére a kullancsokkal nem az a baj, hogy vért szívnak, vagy bennragad valamijük a kutya, macska, ember bőrében- hiszen a bennmaradt rész  egy pici gyulladás kíséretében magától kilökődik, hanem a fertőző betegségek terjesztése. Aktuális tavaszi tennivaló menüpontunkra kattintva megtudhat erről többet is.

Először is szeretném megnyugtatni, a kullancsok által terjesztett betegségek közül a kutyákat érintő babéziózis, vagy vérfesték vizelés következtében történő megbetegedések jól kezelhetőek- minél hamarabb kerül orvoshoz a beteg, annál kevésbé fog a veséje károsodni. Ha a következő napokban bágyadt, étvágytalan, kedvetlen lenne a kutyus, azonnal forduljon állatorvoshoz! A kullancsok által terjesztett betegségekről további hasznos tudnivalókat talál IDE KATTINTVA.

A kullancs eltávolításával kapcsolatban: sajnos a hagyományok megreformálásra szorulnak: nem jó az olajjal bekenés. Ezek szerint a csipesz sem működött, ha nem egészben sikerült eltávolítani a kullancsot. A lényeg, hogy ne nyomjuk, irritáljuk a kullancsot, szinte ne is sejtse, hogy mit forralunk ellene- nehogy a fertőző gyomortartalmát visszaengedje a kutyába (vagy macskába, vagy emberbe). Ha nincs speciális kullancs-csipesz, tekerhet rá egy cérnát is:  IDE KATTINTVA megnézheti, hogy is megy ez.

Más dolga tehát nincs, mint megfigyelni a kutyáját, és ha bármi gyanúsat észlel- sok/kevesebb vízivás, bágyadtság, láz, kedvetlenség- irány az állatorvos!

Hogy ez többet ne forduljon elő, válasszon kutyájának megfelelő kullancs elleni védelmet– nyakörv, cseppentős spot-on, vagy akár ultrahangos kullancsriasztó formájában, melyek 1-6 hónapig is kullancsmentességet biztosíthatnak. Kérje ki állatorvosa véleményét!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993