Oltás

2013.05.10.

Tisztelt Doktor Úr! Most vásároltunk egy kutyust 7 hetes, még oltást nem kapott csak féreg hajtva volt. Jövő héten egy hosszabb útra vinnénk vidékre. A kérdésem az lenne, hogy beoltassuk e még az út előtt vagy elég ha az utazás után kapja meg az első oltását. Talán fontos lehet hogy vonaton utazna hordozóban. Előre is köszönöm a választ. Tisztelettel: Kódor Marianna

Kedves Gazdi!

Sajnos egyik változat sem túl jó. Az első oltás, amit ilyen kis kutyának szoktunk adni, egy egykomponensű, monovalens, vagyis magyarul egyetlen betegség ellen védő oltás: a Parvo vírusos hasmenés elleni oltás, mivel a kiskutyák erre a betegségre a legfogékonyabbak ebben az időszakban. Ez egy igen veszélyes betegség, más kutyáktól kaphatja el a kicsi. Viszont egyetlen oltás még nem ad kielégítő védelmet, viszont egy kis időre “megtereheli” a szervezetet, hiszen ki kell alakítania a védelmet egy kórokozó ellen.

Az utazás nagy stressz egy kiskutyának (vagy nagynak, és nem csak kutyának!), akit már az a megrázkódtatás is ért, hogy elkerült a megszokott környezetéből, kutyamamájától (az állatvédelmi törvény előírja, hogy a kiskutyák, kiscicák 8 hetes korukig az anyukájuk mellett kell maradjanak!), tehát új a környezet, más a táp, a szagok, az emberek. Mindez megtetőzve egy utazással- ez aztán nagy próba az immunrendszerének!

Ugye érzi, hogy szeretném erről az utazásról lebeszélni?

Ha ez nem lehet, akkor a legjobb lenne, ha állatorvosukkal együtt mérlegelnék, hogy mi jelentene nagyobb kockázatot: elcsúszni az oltási sorral, vagy megterhelni a kiskutya immunrendszerét egy még nem kellő védelmet adó oltással. Ennek a döntésnek a felelősségét Önök tudják viselni, viszont állatorvosuk a kutyus vizsgálata után tud tanácsot adni.

Mindenképpen távol kell tartani más kutyáktól, olyan helyektől, amely azok ürülékével szennyezett lehet, ugyanis a Parvo vírus egy nagyon ellenálló vírus, sokáig fertőzőképes marad a környezetben.

Minél több ismerős szagú tárgyat vigyenek magukkal és semmiképpen ne változtassanak a tápláláson, kapja ugyanazt, amit korábban is, de még így is számítani lehet egy kis hamenésre- ezügyben is kérjék ki állatorovsuk tanácsát.

Sok sikert kívánok!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993