Műtét

2013.05.15.

Tisztelt Doktor Úr! Van egy perzsa macskám, augusztusban lesz 5 éves. Rejtett heréje van. Azt szeretném kérdezni,hogy milyen vérvizsgálatokat kell elvégezni a műtét előtt. Tavaly volt egy kis rutin teljes vérképpel. Elég egy ilyen vagy a nagy rutin teljes vérképpel kell. Mennyire kockázatos egy ilyen műtét? A másik amit szeretnék kérdezni,hogy a macskám sokat iszik, és a testtömege változik. Ez mitől van? Legutóbb 4.4 kg volt azelőtt 5.5kg, volt amikor 3.8kg volt a súlya, szoba cicáról van szó. A vércukor szintje 5,2 mmol/L. Ez normális? A vizeletében fehérjét találtak. Ez mit jelent? Aggódom érte, nehogy valami komolyabb baja legyen. Royal Canin S/O tápot evett, most a Hill’s c/d-t kapja. Általában estefelé szokott szaladgálni a lakásban, nappal viszont sokat alszik. Ez normális? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Igyekszem sorra venni a kérdéseket.

1. Milyen vérvizsgálatok kellenek a rejtetthere-eltávolító műtét előtt: Az attól függ- a cica vizsgálata után derül majd ki, hogy a sok ivás, orvosi nyelven polidypsia, a testtömeg ingadozás, a vércukorszint változása betegséget jelez-e és milyet. Ezekkel összefüggésben kell megtervezni a műtétet és annak előkészítését.

2. Mennyire kockázatos egy ilyen műtét- ez a cica általános állapotától, a kivizsgálások eredményétől függ. Egészséges, fiatal állaton nem szokott semmivel nagyobb komplikációt jelenteni, mint egy nőstény cica ivartalanítása. Más a helyzet, ha a hasüregben rekedt here már valamilyen kóros elfajuláson ment keresztül, esetleg emiatt károsodtak más szervek is. Ezekről egy alapos, hasi ultrahanggal, esetleg CT-vel egybekötött kivizsgálás tud majd felvilágosodással szolgálni.

3. A cica súlyváltozása– ha nem lesoványodott, vagy hirtelen elhízott állatról van szó, hanem mint az ő esetében egyszer 0,5-1 kg-mal többet, majd kevesebbet mutat a mérleg, akkor nem biztos, hogy nagy bajt jelent- hiszen nem biztos, hogy ugyanabban a napszakban, evés előtt-után mérték, ráadásul az sem mindegy, hogy milyen mérlegen.

4. Az 5 ,2 mmol/l, mint vércukor szint sem biztos, hogy kóros, mert egyrészt nem írta, hogy éhhomi-e, azt sem tudom, hogy helyben csinálták-e, vagy laborba küldték (a várakozás alatt változhat a mért érték a valódihoz képest), és azt is tudni kell, hogy a cicáknak stressz hatására felmegy a vércukorszintjük- gondolom a vérvétel, az orvosi rendelő nem a nyugodt pillanatok egyike cicája életében.

5. A vizeletben nincsen fehérje normális esetben, ez húgyuti gyulladást is jelezhet, a többi lelettel összevetve erre is figyelni kell.

6. A Royal canin és a Hill’s: mindkettő jóminőségű táp, bár előzetes vizelet-üledék vizsgálat jó lenne, hogy kiderüljön, milyen kő képződésére hajlamos a cica, savanyításra vagy lúgosításra van-e szükség.

7. Az aluszékonyság akár teljesen normális is lehet egy lakásban tartott macskánál, persze ha betegséggel függ össze, a feljebb említett kivizsgálás során úgyis kiderül!

Egy szó mint száz, alapos kivizsgálás során, kiegészítő vizsgálatokkal (hasi ultrahang, röntgen, vizelet vizsgálat, üledék vizsgálat, CT, stb) kiderülhet, milyen bajai vannak a cicának és jól előkészíthető a rejtett here műtét is.

Minden jót kívánok hozzá, remélem hamar felépül és nincs szó komolyabb bajról!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993