szendrei sándorné

2013.05.17.

Üdvözlöm. Perzsa 4 éves cicusunk most ellett először 5 hete 04.7-én 2 db kiscicust. kb 2 hete a mama cicánál nyugtalan állapot jelentkezett a fejét idegesen mozgatja, továbbá a hátsó 2 lábán nem stabilan jár inog és meg meg csuklik a lába. Tanácsukat szertném kérni mi lehet az oka.nagyon félti a két kis cicát, nem megy egy pillanatra sem mellőlük, lehet,hogy valami depressziós állapot az ellés után. köszönöm előre is válaszukat

Kedves Gazdi!

Nem szoktam kerek-perec kijelenteni dolgokat (legalábbis itt az orvos válaszol rovatban nem), de most teljesen biztosan mondhatom, hogy nem lesznek a macskák depressziósak az ellés után, nem érinti őket a “baby blues”, vagy gyermekágyi dpresszió! Nekik nincsenek transzgenerációs problémáik, nem zavarják rossz, elfogadhatatlannak tűnő, vagy akár nem is tudatosuló gondolatok a szoptatás, kiscica nevelés időszakát, nem küzdenek azzal, hogy “vajon elég jó anya vagyok-e”, stb.

Ők ösztönösek, ezért ha valami baj van, az a nem megfelelő körülmények vagy betegség jelei (persze nem kizárt, hogy embereknél is gyakran ez lehet a gyermekágyi depresszió hátterében).

A hátsó láb gyengesége, fájdalom jelzése mindenképpen kivizsgálást igényel: mert lehet szó akár a szoptatással összefüggő dologról (például kálcium hiányos görcsök, úgynevezett eclampsia, ami ugyan macskáknál nem gyakori, de előfordulhat), vagy a nem megfelelő táplás miatti legyengülés (vajon szoptatós macskáknak való tápot eszik?), de összefügghet a szüléssel is: benn maradhatott méhlepény darab, ami lázat, fájdalmat okoz.

Lehet függyetlen is a szoptatástól: embólia, gerincvelőt érintő gyulladás, autoimmun megbetegedés, trauma, és még sorolhatnám.

Minél gyorsabban állatorvoshoz kell juttatni, lehetőleg a kiscicákkal együtt egy védett hordozóban, hogy kivizsgálhassák!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993