Dömi

2013.05.18.

Tisztelt Doktor Úr! Van egy 8 és fél éves spánielem. 2011-ben egy fogkő eltávolítás során az állatorvos közölte velünk, hogy baj van a kutya szívével pontosabban hallott szívzörejt illetve szívritmuszavart is. A kutyának a mai napig tünetei nincsenek, most jelenleg karsivant szed. 2012-ben egy tályog volt az ínyén, ami miatt 6 fogát kihúzták. 2012-ben két alkalommal fordult elő (júliusban és októberben), hogy a kutya teste rángatózott (mintha árammal ütögetnék). Az eszméletét nem vesztette el, csak nagyon nyugtalan volt, mindenhová el akart bújni. Ez mind a kétszer éjjel 1 óra körül fordult elő és kb. 1 órán keresztül tartott. Az első alkalommal ügyeletre vittük, de mivel messze lakunk az orvosi ügyelettől, mire megérkeztünk már nem látszott a kutyán semmi. Gyógyszert nem kapott. Most kb. egy hónapja a kutya hallása hirtelen nagyon rossz lett, nem hallja meg, vagy csak nagyon nehezen a megszokott hangokat, (neve, ajtónyitás, kulcscsörgés stb.) Ha nagyon hangosan szólítjuk, akkor meghallja, csak bizonytalan. Ráadásul feltűnt nekünk, hogy kevesebbet iszik. Az ételét 3 dl vízzel készítem, és eddig naponta kb. 1 l vizet megivott mellette, (nyáron kicsit többet télen kicsit kevesebbet). Elvittem az állatorvoshoz, megnézte a fülét, azt mondta, hogy nagyon szép tiszta, nem gyulladt, tehát ilyen probléma nincs. Arra kért, hogy mérjem meg pontosan mennyi vizet iszik a kutya. Felírta neki a folsavat 2xfelet. Egy hétig pontosan mértem és az derült ki, hogy azon kívül amivel az ételét készítem átlagosan 3 dl vizet iszik. Ezt kevesellte. Most ott tartunk, hogy valahogy rá kell venni a kutyát, hogy igyon. Más vizsgálat nem történt. A kutya egyébként nem látszik betegnek, viszont a viselkedése nagyon változó. Néha nagyon nyugodt, játékos, néha ok nélkül odakap a kezünkre. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a tünetek betegségre utalnak e, vagy csak a korával függnek össze. Elég e ez a mennyiségű víz, vagy ha nem akkor hogyan lehet rávenni egy kutyát, hogy igyon. Szükség van e valamilyen vizsgálatra. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

Úgy tűnik, megtapasztalják a fizikális vizsgálat határait: a fonendoszkóppal hallott szívzörej, szívritmuszavar, a rángatózásos epizód, a hallás csökkenés, a hirtelen agresszív, valószínűleg fájdalmat jelző viselkedés további kivizsgálásra szorul. Legjobb, ha állatorvosa beutalja a kutyust egy olyan állatkórházba, rendelőbe, ahol az összes szükséges kiegészítő vizsgálatot el tudják végezni: röntgen, ultrahang, vérvizsgálat, CT, stb.

Ezen vizsgálatok nélkül sajnos nem lehet érdemben közelebb kerülni a bajok okához. A 8 és fél éves kor még középkorúnak mondható egy jó karban lévő spániel esetében, a kivizsgálásoknak csak az anyagiak szabhatnak határt, mert ma már minden olyan vizsgálat elérhető az állatok számára, ami az embereknek, sőt, még a sorbanállás is kisebb, csak a TB nem fedezni, sajnos.

Remélem a legjobbakat!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993