pici cica

2013.05.23.

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdésel fordulnék Önhöz, hogy 13 napja született kiscicám szemén váladék van ami oda van száradva, ezáltal ki sem tudja nyitni.Kamilával próbáltam mosogatni, se jobb, se rosszabb nem lett.Nagyon sok féle tanácsot kaptam már, de szeretném szakember véleményét kérni, hogy szükséges e valamilyen kezelés. Előre is köszönöm segítő válaszát.

Kedves Gazdi!

A kötőhártya gyulladás általában a fertőző macskabetegségek, összefoglaló nevükön”macskanáthaként” is emlegetik őket, mert felső léguti tünetekkel, kötőhártya gyulladással járnak, vírusok okozzák őket, amiket az anyukájuktól kapnak el a kiscicák- ezért is célszerű beoltatni a macskákat ezek ellen (az általunk ajánlott oltási sort megtalálja honlapunkon, ha IDE KATTINT!). Az oltást nem csak cicakorban, de felnőtt korban is el lehet kezdeni.

A kamillát azért nem ajánlom, mert bár a fájdalom csillapításában segíthet, de sokszor alkalmazva kiszárítja a szem környékén is fokozza a tüneteket. Célszerű sima vizes vattával eltávolítani a váladékot, amíg az csak savós, barna, de ha zöldes-sárgás, nyálkás lesz, ami a bakteriális felülfertőződés jele, akkor állatorvosi segítség is szükséges, mert akár el is veszítheti a kiscica a látását, ha nem kezelik.

A kiscicák oltását 8-9 hetes korban ajánljuk, de 1 hónaposan már el kell kezdeni a féreghajtást. Addig is melegen kell tartani a kiscicákat, az anyamacskának nagyon jó minőségű, állati zsír- és fehérjedús táplálékot biztosítani, őt is féreghejtani kell, hogy minél jobb immunállapotban legyenek a vírusos betegség leküzdésére.

Ha nem vágynak több macskaáldásra, akkor mihamarabb ivartalaníttassák az anyacicát, mert 4-6 héttel az ellés után máris készen lehet újabb kiscicák vállalására! (Honlapunkon hasznos anyagot talál az ivartalanításról, dr Thuróczy Juliannától, rendelőnk egyik alapítójától, aki a SZIE Állatorvotudományi Egyetem Szülészeti és Szaporodásbiológiai tanszékének klinikavezetője, ha IDE KATTINT!)

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993