babák

2013.05.27.

Jó reggelt! Kutyamenhelyen önkéntes vagyok, ahová valaki leadott 9 darab 3 hetes kölyköt. Elvállaltam a pótmamiságot, most nálam vannak a babák, most kb 5 hetesek. Először tápszert kaptak, most már megeszik a kölyökkonzervet. Szerencsére eddig még mindegyik meg van, nem történt elhullás. Viszont több kérdésem lenne. Elég nagy a pocakjuk, kaptak féreghajtót, de a székletükben nem láttam ürülni. Eléggé híg a székletük, erre pasztát (probican )kapnak. Szeretném megkérdezni, hogy első oltásukat mikor kaphatják meg leghamarabb, mert sajnos több hónapos korukig nem tudom tartani őket, és elöbb -utóbb vissza kell őket vinnem-gazdisodás reményében- de azt nem szeretném hogy elkapjanak valamilyen fertőző betegséget, tehát a védőoltást mindenképp meg akarom várni míg megkapják. Másik gondom, hogy úgy esznek mint a kis malacok, utánna csupa ragacs, maszat mindegyik, törölgetni szoktam őket, de ez kevés. Meg lehet e őket fürdetni ennyi dősen? (lakásban vannak, be van fűtve) köszönöm válaszát.

Kedves “Pótgazdi”!

Először is hadd gratuláljak ahhoz, hogy idejét, pénzét, türelmét nem kímélve ilyen csodálatos munkát végez, köszönöm minden állatszerető “fajtársam” nevében!

Látatlanban nem könnyű megítélni, hogy mennyire rendellenes a kiskutyák pocakpuffadása. Fiatal egyedeknél jobban észrevehető a teli has, mint felnőtteknél. Ha puffadnak, abban közrejátszhat az is, hogy nem teljes mértékben képesek megemészteni a tápot, érdemes megnézni, hogy elég sok-e benne az állati fehérje, zsír, mert a gabona alapú konzervekkel még a felnőtt kutyáknak is meggyűlik a baja.

A féreghajtást 2-4-6 hetesen is meg kell ismételni, elég orsóférgekre ható szerrel, pasztával, később jöhetnek a széles spektrumú szerek.

A legnagyobb veszélyt a menhelyen majd a parvovírusos hasmenés jelentheti, mert sok összezárt kutya esetében mindig van vírusürítő, nagyon nehéz fertőtlenítőszerekkel is megsemmisíteni a vírust és a kiskutyák nagyon fogékonyak rá. Az oltást, megfelelő parvovírusos hasmenés elleni oltóanyaggal, már 4! hetes korban el lehet kezdeni, ha a helyzet megkívánja, de csak olyan oltóanyaggal, mely képes az anyai ellenanyagok jelenlétében is kifejteni a hatását. Ezügyben konzultáljon állatorvosával. A védettség sajnos egy oltás után még nem szokott kialakulni, ezért ezt is meg kell ismételni.

A fürdetésnek semmi akadályát nem látom, csak a fülükbe ne menjen a víz és ne legyen túl szagos, túl habos a sampon, mert kiszáríthatja a bőrüket.

Sok kitartást, türelmet kívánok a további munkájához!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993