Armon

2013.05.28.

Tisztelt Doktor Úr! Itt küldöm a kutya leleteit. Nem tudom, hogy el tudjuk-e intézni az utazgatást a munkahelyeink miatt, beszélek a férjemmel. Kérem, nézze át a leleteket, hátha van valami biztató fénysugár. Köszönettel: Pongrácz Erika

Tisztelt Pongrácz Erika !
Átolvastam a bécsi klinikán készült leleteket és megértettem, hogy az Armon térdízületében a lábszárcsontról kiinduló rosszindulatú, primer mezenchymális eredetű csontdaganat, szarkóma fejlődik. A mellkasi röntgenen és hasi ultrahangon nincs jele áttéteknek, de a gerinc néhány szakaszán spondylozist találtak.
Több lehetőségük is van, de az Armon nagy bajban van, remény a teljes gyógyulásra szinte nincs.
1.) Ha nem akarnak több utazgatást, vizsgálatot, kezeléseket – akkor otthon a kutyát lehet fájdalomcsillapítókkal kezelni, emellett sok tucat immunstimuláns-t, takarmánykiegészítőt és még csodaszereket is találnak az interneten és drogériákban, patikákban – de ha akár az összeset is megkapja  kutya a betegség akkor is lezajlik és néhány hónapon belül a tolerálhatatlan tünetek miatt a kutyát el kell altatni.
2.) Megelégszünk a rendelkezésre álló adatokkal és megpróbáljuk késleltetni a betegség lezajlását, jó életminőségben időt adni a kutyának.
2.a.: Az érintett végtag amputációjával és az operációt követő gyógyszeres kezeléssel a primer daganat okozta fájdalmak megszűnnek és a betegség lezajlása lassítható. Ha valóban van olyan szerencsénk, hogy nincsenek áttétek (erre kicsi az esély) – a kutya meggyógyulhat. A fiatal, jó általános állapotban lévő kutya ismert ízületi elváltozásai ellenére jó eséllyel gond nélkül megtanuhat 3 lábon közlekedni. – Mint Nina, dog páciensünk, 6 nappal az amputáció után: IDE KATTINTVA, FACEBOOK HOZZÁFÉRÉSSEL.
2.b.: Telefonban elutasította az amputáció lehetőségét. A fájdalmakat nagy mértékben lehet csökkenteni helyi sugárkezeléssel is és a feltételezett áttéteket ill új áttétek kialakulásának az idejét lehet késleltetni gyógyszeres kezeléssel.
3.) Egésztest 3D hybrid képalkotással (SPECT/CT, PET/CT) pontosabban fel tudjuk mérni a kutya jelenlegi állapotát. Egy ilyen vizsgálattal a röntgennel, ultrahangal nem látható esetleges áttétek is kimutathatóak. Megítélhető az, hogy az amputáció mellett van-e esélye végtagmegtartó műtétnek, illetve az is, hogy a többféle lehetséges kezelésnek – csak tüneti kezelés, vagy operáció + gyógyszeres kezelés, vagy sugárkezelés +  gyógyszeres kezelés, vagy …. alternatív módszereknek mi lesz a várható eredménye.
Tudom, hogy nem lesz egyszerű a döntés, de a lényeges kérdésben (1.) csak tüneti/alternatív kezelés vagy 2.) meglévő adatok alapján oki kezelés, vagy 3.) egésztest vizsgálat utáni döntés) érdemes lenne néhány napon belül döntést hozni, mert a tünetek jelentkezése óta már hónapok teltek el.
üdvüözlettel:
Dr. Balogh Lajos

ONKOLÓGIA SZAKRENDELÉSünk megtekintéséhez : IDE KATTINSON!

Publikációk menüpontban számos hasznos információt talál: IDE KATTINTSON!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993