aggódás

2013.05.31.

Kedves állatorvos! 13.5 éves kutyámon még januárban petefészekcisztát állapítottak meg, akkor ökölnyi nagyságút. Mára sajnos még tovább nőtt, ezért két hét múlva megműttetem, mert szemmel láthatóan kidudorodik a hasa és néha fájdalmai is vannak, tüzelése kimaradt. Nagyon aggódunk vajon hogy reagál az altatásra , még sosem volt operálva, mája nem a régi ezt tudjuk , korábbi vérvételekből. Szeretném megkérdezni hogy ez a petefészekciszta eltávolítás( gondolom méhhel együtt)ez olyasmi mint egy ivartalanítás? Vagy komplikáltabb? Van egy tojásnyi emlődaganata is az is levételre kerül. Ez túl sok egyszerre nem ? Nagyon félek!!!

Kedves Gazdi!

Nagyon jól teszi, hogy az operáció mellett döntött és nagyon jól látja, a petefészek eltávolítása a cisztával együtt pont olyan, mint egy ivartalanítás.

Aggodalmaira az adhatna választ, hogy ha alapos kivizsgálást csinálnának műtét előtt- egy újabb vérvétel választ adhat arra, hogy hogyan alakult a májműködés, a vese működése, egyéb rendellenesség észlelhető-e. Rendelőnkben mellkas röntgent is ajánlunk az emlődaganatok előtt, ezen ugyanis a mellkasi áttétetek láthatóak lehetnek (az emlődaganatok ide adnak legtöbbször áttétet.) A mai modern technika már azt is lehetővé teszi, hogy olyan képalkotó eljárásokkal (PET/CT, SPECT/CT) vizsgáljanak kutyákat, amelyen még távoli áttétek is láthatóak lehetnek, például rendelőnk onkológiai szakrendelésén is elérhetőek ezek.

Az emlődaganat egyidejű eltávolítása egyáltalán nem számít ritka gyakorlatnak. Az, hogy ez nem túl sok-e attól függ, hogy a kutyus szíve, mája, veséje, stb. milyen állapotban vannak, milyen módszerrel altatják a kutyust, lesz-e utókezelés, stb. Megint az előzetes vizsgálati eredményekből lehet tervezni, felkészülni egy hosszabb altatásra, esetleg műtét közben is kell döntéseket hozni.

Azt ajnálom tehát, hogy egyeztessen állatorvosával a műtét előtti teendőkről.

Remélem hamarosan túl lesznek mindenen és a lehető legjobban sikerül a műtét!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993