Kiszáradt görény?

2013.06.03.

Kedves Doktor Úr! Vadászgörényemmel van némi egészségügyi probléma. Kb. 3 hete ivartalanítás keretein belül nagyműtéten esett át, méhét is el kellett távolítani a túltüzelés miatt. Azóta külön tartom a másik két görénytől, hogy nyugodtan gyógyulhassanak a varratok. Kb. 1 hete figyeltem fel arra, hogy erősen rázza a fejét, száját túrkálja, prüszköl és ugrál, ha iszik (golyós itatója van), száraz tápot nem fogyaszt, kirázza a szájából. Rögtön elvittük állatorvoshoz. Az ottani orvos azt mondta, hogy garatfertőzés, és kapott egy antibiotikummal kombinált fertőtlenítő gyógyszert, szájon át történő szedésre. A gyógyszert 4 napja szedi, azóta is csak nyalakodva-felaprítva eszik konzervtápot, száraz táphoz nem is nyúl, és ha iszik, továbbra is prüszköl, fejét rázza, noha már nem annyira. Helyi orvosunk említette, hogy ellenőrizzük néha a nyakbőr vagy a hátbőr megcsípésével, hogy nem száradt-e ki az állat, és ha sokáig nem simul ki a bőre, vigyük vissza. Érdeklődni szeretnék, hogy a csípéstől számított 4-5 másodpercen belül ha kisimul a görény bőre, az normális, vagy netán már kiszáradt? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Sándor

Kedves Gazdi!

Méregetem a 4-5 másodpercet és soknak tűnik. Egy megfelelő vízháztartással rendelkező állatnak majdhogynem azonnal visszaugrik a bőre, nem marad ráncban. Nyilván ha napok óta alig eszik-iszik, akkor nem is csoda a 4-5 másodperc, viszont anélkül, hogy látnám, nehéz megítélni mennyire nagy a baj. Pisil rendesen? Nem bágyadt, aluszékony nagyon? Meddig kell szedni az antibiotikumot? Talán megnyugtatóbb lenne, ha egy kontrollra visszavinnék a kezelőorvosukhoz.

Nagyon érdekes a görény viselkedése- nyilván valami fáj a szájában, torkában, azért ijed meg, prüszköl, mikor enne-inna. Ha nem javul, akkor gondolom az állatorvosuk újabb vizsgálatokat végez, ajánl- kenetvétel, vagy esetleg akár altatásban-bódításban is szükség lehet belenézni a görény torkába, akár endoszkóppal is, hogy vajon mi okozhatja a tüneteket, nincs-e esetleg valamilyen lenyelt/megakadt idegen test a gyulladás hátterében, esetleg kell-e másik antibiotikum.

Remélem hamar meggyógyul!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993