menhelyi kutyus

2013.06.06.

Tisztelt Doktor Úr! Nemrég menhelyről hoztunk el a férjemmel egy kb. 4-5 éves szálkásszőrű tacskó – terrier keverék kutyust. Minden oltást megkapott, minden rendben van vele. Ő az első kutyus, akit menhelyről hoztunk el, ezért szeretném a segítségét kérni, hogyan tudnánk neki megkönnyíteni a beilleszkedést? Nagyon szeretetéhes, egész nap simogatást vár. Nagyon sokat alszik, keveset eszik, jutalomfalatokat hol elfogadja, hol nem. Próbáljuk sokat motiválni,dícsérni, ugyanakkor az alapvető szabályokat is felállítani neki. Játszani, futkározni nem akar, nem érdeklődő a labda vagy bármilyen játék iránt. Sokat sétálunk, akkor általában mozgékony, játékos. Széklete rendszertelen, van hogy két napig semmi. Eddig száraztápot kapott a menhelyen, nálunk nem vagy alig eszi meg. Próbálkoztam többféle étellel, de nem igazán eszeget… A lábunk mellől nem mozdul el, a lakáson kívül sem. Mit tehetnénk, hogy jobban érezze magát, kicsit feloldódjon? Nagyon fontos nekünk a lelki egészsége is! Egyébként feltűnően okos, értelmes. A kutyus nincs ivartalanítva, mikortól érdemes ezt megtenni? Érdemes-e valamilyen vitamint adni a kutyusnak? Mire kell általában odafigyelni menhelyről hozott kutya esetében? Köszönettel: Viktória

Kedves Gazdi!

Gratulálok a döntésükhöz, ez igen nemes cselekedet volt: jól látszik, hogy milyen lelki sérüléseket okoz egy kutyának, ha nincs kit szeretnie!

Szerintem a legjobb úton vannak,  játék, sok simogatás, séta, tápkóstoltatás. Ami még szüksége van a kutyusnak, az az IDŐ! Idővel jön meg a bizalom, a biztonság, hogy most nem tűnnek el, nem hagyják el, ott lesznek reggel is és a következő nap is és utána is. Idő és türelem, és meghozza a gyümölcsét a törődés, szeretet.

Az ivartalanítást akkor érdemes elvégezni, ha agressziv a kutyus, elszökik a párzási időszakban- erről legjobb, ha állatorvosukkal beszélnek. A táp vitaminnal való kiegészítésére nincsen szükség, ha jó minőségű teljes értékű tápot kap- erről is kérjék ki állatorvosuk véleményét, aki fel tudja mérni a kuytus tápláltsági állapotát, a szőrzete minőségét és így teljesebb képet tud alkotni arról, hogy orvosilag mit lehet még tenni.

Sok boldogságot kívánok!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993