Maci

2013.06.24.

Van három kiscicánk abból az egyik mindig trüsszög ez egy betegség jele lehet? És az anya macskánk több hete hogy le ellett és nagyon vézna lett rendesen eszik de terhessége közben is nagyon lehetett érezni neki a bordáját öt kismacskát szült abból csak három maradt meg . Lehet hogy beteg?

Kedves Gazdi!

Bizony, lehet, sőt, valószínű, hogy mindeneki beteg: oltatlan kijáró macskáknál nagyon gyakoriak a különböző macskavírusok– az úgynevezettt “macskanáthát” okozó vírusok, melyek a kiscicáknál a tüsszögést és gyakran kötőhártyagyulladást okoznak, de gyakoriak az immunrendszert legyengítő vírusok: a FelV és a FiV, vagyis a macskák leukémiáját okozó vírus és a “macska aids” kórokozója. Nagyon sok esetben ezek egyszerre vannak jelen, legyengítik az immunrendszert, vérfogyottságot, lesoványodást, halva szülést okozhatnak, stb.

Persze nem szabad elfeledkezni a külső-belső parazitákról– egy masszívan férges anyamacska hiába eszik rendesen, sajnos a táplálék nagy részét a belében élő fonál-, kampós- vagy akár galandférgek emésztik meg.

A megoldás- az állatorvosi vizit, lehet, hogy a kiscicáknak már a szövődmények miatt tüneti kezelésre szorulnak, az anyamacskára ráfér egy alapos parazita mentesítés, ahogy majd a kiscicákra is, 1 hónapos koruktól 2 hetente. A vírusok kimutatására már léteznek gyorstetsztek, amelyekhez egy-egy csepp vér is elegendő. Addig is nagyon fontos a jó minőségű, állati összetevőkben bővelkedő, szoptatós macskáknak való táp.

És ne feledje! A nősténymacskák az ellést követő 3-4. héttől újra fogamzóképesek lehetnek! Beszéljék meg állatorvoukkal a mielőbbi ivartalanítást! (“Gondolatok az ivartalanításról”, elérhető ITT)


Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993