Étkezés

2013.07.07.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 1 éves cicámnak egy ideje furcsa evési szokásai vannak. Régebben tápon élt leginkább, olykor kapott maradék főtt ételt is. Mostanában kapunk halat, aminek a bőrét és egyéb nyalánkságait neki adjuk, és természetesen megőrül érte! Konzervet is veszünk neki, pl. nyúlhúsosat, marhásat, baromfisat, de egy ideje nem annyira szíveli sem a konzervet, sem a tápot. Eszegeti, ha simogatom, de pár falat után ott hagyja, miközben láthatóan éhes, hiszen ha egy hatalmas tál halat tennék elé, azt befalná minden szálig! Eközben bogarakat kap el, és eszi meg, és olykor a füvet rágja. Nem tudom, hogy mi lehet a gond, tán nagyon el lett kényeztetve a hallal, vagy valamiért a tápok és a konzervek nem ízlenek neki? Plusz kérdésem egy olyan dologra vonatkozik, ami érdekes a számomra, és nem tudom megfejteni. Sokszor nem nyávog, csak egyfajta kurrogó hangot ad ki. Doktor Úr/Doktornő szerint a cicák mikor adnak ki ilyen hangot? Válaszukat köszönöm!

Kedves Gazdi!

Sajnos a macskák hajlamosak a hozzászokáshoz, akár éhezni is hajlandóak, ha nem a megszokott eledelüket kapják. A nyers hal viszont nem megfelelő táplálék számukra, ugyanis olyan anyagot (tiaminázt) tartalmaz, amely a B1-vitamint bontja, így hiánybetegség alakulhat ki. És ami még aggasztóbb, szálka is lehet benne, ami akár a fokozott fűevést is kiválthatja, ha megakadt valahol a tápcsatornában.

Nyilván azért is írt, mert Ön sem szeretné nyers halmaradékkal etetni.

Első körben megmutatnám állatorvosnak, hátha egy megakadt szálka okozza a gondot.

A táplálékváltással amit tenni lehet, hogy megpróbálják felváltani a szokásos, kereskedelemben, élelmiszer boltokban kapható rosszabb minőségű tápot szakboltokban, állatorvosoknál kapható drágább, de sok állati fehérjét tartalmazó táppal, és ezt próbálják valahogy “halízűvé” tenni.  Persze van eleve halas is, kérdés, hogy ezt elfogadja-e.

Ki lehetne próbálni, hogy elfogad-e hőkezelt halat is a nyers helyett és ezzel ízesíteni a jóminőségű tápot. Ha nem, akkor nyers hallal kell tovább próbálkozni, először sok hal- kevés táp, majd fokozatosan emelni a táp adagját, amiből sokkal kevesebb is kell, mint a kommersz konzervekből, amelyeknek több, mint 80%-a víz, a többi főleg növényi eredetű, rosszul emészthető. Igyekezni kell a használati utasításban megjelölt adagot etetni, ha sikerült átszoktatni a cicát. Én jobban szeretek száraz tápot eteni, egyrészt mert ez gazdaságosabb, másrészt mert nem romlik meg olyan gyorsan, amire figyelni kell ebben a nagy melegben.

Megfigyelésem szerint az anyamacska kurrog a kölykeinek, és a szerelmes macskák egymásnak. A kurrogó hang összefügghet az ivari viselkedéssel-  az ivartalanítást javaslom, amely amúgy is a hosszú macskaélet titka. Erről bővebben olvashat, ha IDE KATTINT!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993