Pupett

2013.07.08.

Tisztelt Doktornő/Úr 12 éves cicánk kiskora óta csak a száraztápot, az utóbbi években a Royal Canin Urinary S/O eszi, de azt bármilyen mennyiségben képes lenne fogyasztani. E mellett főleg a hidegebb időszakban nyers marha- vagy csirkehúst. Nyáron ebből nagyon keveset. Konzervet csak kb. 1 éve, de abból is a nem darabosat, amiből inkább csak nyalakodik. Egy héten egyszer-kétszer vitaminpasztát is kap. Kérdésem, hogy ez kielégítő lesz-e a következő években? Mert ez a fajta száraztáp az egyetlen amit szívesen fogyaszt. Köszönöm szépen

Kedves Gazdi!

Először is gratulálok a nagyszerű tápválasztáshoz- a Royal Canin szuperprémium táp, amely a legjobb minőségű, mert sok állati fehérjét, zsírt tartalmaz, és minden kiegészítőt, amelyre a macskáknak szüksége van. Teljes értékű táp, ezért nem kell hozzá konzerv kiegészítés, a nyers marhahúsról lebeszélném, mert galandféreg petéket tartalmazhat, a csirkehúsból csak frisset, lemosva, mert hasmenés okozó baktériumokkal lehet szennyezett.

Az, hogy megfelelő-e a cica táplálása, nagyon függ a tápláltsági állapotától, vagyis hogy milyen a sziluettje. Ha egy szafaládéhoz hasonlatos, nos, akkor csökkenteni kell az adagot és meg lehet próbálkozni a diétás tápokkal. Ha viszont egy fess macskaalakú virslire emlékeztet, akkor minden rendben!

Azt nem írta meg, hogy miért kell a cicának Urinary tápot fogyasztania, vagyis a húgyuti betegségekre valót. Megelőzendő a FUS vagy FLUTD kezdőbetűkkel is leírható macskák alsó húgyuti szindrómáját? Vagy már volt valami probléma? Azért fontos ez, mert a Urinary táp tartalmaz vizeletsavanyítót és csökkentett magnézium tartalmú, ami a struvit kövek feloldását segíti elő. A gyártó azt ajánlja, hogy 5-12 hétig etesse a struvit kövek feloldására, és további 6 hónapig az új kristályok keletkezésének megelőzésére- vagyis a folyamatos etesét nem javasolja.

Legjobb lenne kikérni a tápot felíró állatorvos véleményét, aki lehet, hogy szükségesnek tart egy vizeletvizsgálatot, vesefunkció ellenőrzést, hogykidrüljön, visszatérhetnek-e egy korának megfelelő, szintén Royal Canin fiziológiás tápra.

A tápváltást csak fokozatosan szabad végezni, lassan “becsapva” a válogatós cicát- először egy keveset az új tápból hozzá kell keverniu a régihez, majd lassacskán növelni az új táp arányát, hogy a végén már csak az legyen a tálban.

Sok sikert!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993