fül- és farokvágás

2013.07.16.

Tisztelt Hölgyem/Uram! Kanadában élek egy éve.Valahogy mindenképpen Magyarországról szerettem volna,óriás schnauzert,mert az a kedvencem. Most van egy kislány a láthatáron.Az lenne a kérdésem,hogy Önök vágnak-e még fület,farkat? Kanadában lehet,de most 11 hetes a kiskutya, októberben jönne ki hozzám és mire ideér,túl koros lenne ehhez a beavatkozáshoz. Válaszukat előre is nagyon köszönöm, Tisztelettel: Wágner Zsófia

Kedves Gazdi!

A legújabb Állatvédelmi Törvény értelmében már hazánkban sem végezhető fül-, illetve farokcsonkolás, vagy kupírozás, ahogy azt a lényeget kicsit elfedve hívják.

“(2) Az állaton küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás – az ivartalanítás, valamint e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott további beavatkozás kivételével – nem végezhető.”

Feltételezésem szerint Ön nem fog vele vadászni járni, ahol a vad jobban belekaphat a fülébe, ha hosszú, és zajt csap a bokorban, ha izgalmában csóválja a farkát. Gondolom ilyesmi lehetett a története a fül-, illetve farokcsonkolásnak egy vadászkutya esetében. Manapság ez már egy küllemtradíció- ami hamarosan megváltozik, mert a nagy nemzetközi versenyeken, kiállításokon is hosszú fülű, farkú kutyák pózolnak, és nemsokrá így fog nagyon tetszenei jövendőbeli gazdáinak a schnuzer fajta is.

Ahogy a törvény vonatkozó részében is leírják, az ivartalanítás viszont erősen ajánlott, ha nem akarja tenyésztésbe fogni, hiszen számtalan későbbi egészségügyi probléma kiküszöbölhető vele! További hasznos információkat talál honlapunkon, arról hogy mikor ajánlott ivartalanítani, ha IDE KATTINT!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993