Bence

2013.07.17.

T.Doktornő/Doktor Úr! A Milbemax tabletta adagolásával, illetve az ismétlés gyakoriságával kapcsolatban kérdezném, hogy mikrofiláriás fertőzöttségnél a kutyusnak az ismétlő Milbemaxot milyen időközönként kell beadni? 6 és fél éves keverék (golden retriever-német juhász)kutyusunknál egy rutin vérvizsgálat mutatta ki a fertőzöttséget, mi a kutyán szemmel látható tünetet nem észleltünk. Jókedvű, élénk, játékos, étvágyával semmi gond, stb. Múlt héten kapott 1 Milbemaxot, az állatpatikában az ismétlésre vonatkozó kérdésünkre azt mondták, hogy 4 hónapon át, havi 1 alkalommal kell adni az ismétlő adagokat, a gyógyszer használati utasitásán viszont az van, hogy 4 héten át, heti 1 alkalommal kell adagolni.Kérdésem, hogy járunk el helyesen? Ezen kívül vettünk Strongholdot is, de gondolom, ezt majd csak akkor kellene rácseppenteni a kutyusra, ha megkapta a Milbemaxból ezt a 4 alkalmas ismétlést, ugye? Ettől függetlenül célszerű esetleg évente elvégeztetni egy vérvizsgálatot is? Válaszukat megköszönve, üdvözlettel: Kiss Judit

Kedves Gazdi!

Nagyon jó hír, hogy kiderült a mikorfilária fertőzöttség, rendelőnkben is már június óta tartó szűrési akciónk során jó pár fertőzött kutyát találtunk.

A Milbemax tablettának 2 összetevője közül az egyik valóban hat a szív- és bőrférgesség kórokozójának a lárvája, vagyis a mikorfiláriákra. A másik összetevő a galandférgeket pusztítja el.

A helyzet az, hogy a milbemicim oxim, a fonálférgekre ható első összetevő egy bizonyos fejlettségű (L3-L4 stádiumú) lárvát pusztít el. Azért szokták havonta adni, hogy az állandó megelőzés mellett is bejutott lárvákat elpusztítsa.

A használati utasításban az egyéb, pl. tüdőférgek elleni dózist írják le- heti ismétlésekkel, 4-szer, vagy addig, míg a férgek el nem pusztulnak. A férgek sem egyformák, van amit könnyebb, van amit nehezebb kiírtani.

Ha megjegyezhetem, a Milbemax nem a legmegfelelőbb szer a szív, és bőrférgesség kezelésére/megelőzésre, mert a 2. összetevővel, a galanférgek ellen hatásos praziquantelt feleslegesen sokszor adnánk, ezt elég 3 havonta szokásos esetben.

Az Ön által említett Stronghold cseppek viszont nagyon alkalmasak erre a célra, megelőzésre is és a vérben lévő, tünetet nem okozó mikorfiláriák kiírtására, mellesleg bolhák ellen is jók. 1 hónapig hatnak, a nyak bőrére kell cseppenteni, a szőrt széthúzva.

Legcélszerűbb lenne állatorvosával is konzultálni, mert ő tud a legtöbbet a kutya egészségi állapotáról, fennálló betegségeiről, esetleges kórtörténetéről!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993