Bolhák

2013.07.17.

Üdvözlöm! Abban szeretném a tanácsát kérni, hogy kb. 1 hónapja észleltük itthon hogy a két kutyusba és a cicába bolha van. Rögtön vettünk ilyen bolha stop-ot (olajos oldat) és az előirtaknak megfelelően használtuk. majd ujra találtunk bennük és nem keveset sajnos főleg a cicában. Utána vettünk nekik bolha fürdetőt. fürdetés után kapott mind a 3 állat nyakörvet. majd most pár napja a cicába majdnem minden nap 3-4-5 dbot találunk, és ott van rajta a nyakörv. Mit tegyünk. mit vegyek meg még? Válaszát megköszönve: Barna Nikolett

Kedves Gazdi!

Ha rendelkezik Facebook fiókkal, akkor szívesen elirányítanám az oldalunkra, ahol mostanában pont a bolhák voltak a téma!

Azt kell róluk tudni, hogy a petéik a környezetben vannak, ott kelnek ki, ott fejlődnek, tehát nem az állaton, viszont ha felnőnek, visszamásznak. 5 nap- 2 hét, mire az újonnan kikelt bolhageneráció újra rátalál a gazdaállatra, és elkezd vért szívni- na ilyenkor hatnak a bolhairtó cseppek- valamilyen spot-ont használtak, azt írja. Abból indulok ki, hogy megfelelő módon használtak megfelelő mennyiségű, vagyis az állat testtömegének megfelelő spot-ont. Ez úgy történt, hogy tudják, milyen tömegű a kutya, macska, a patikában, vagy az állatorvosnál elmondták, vagy elolvasták a használati utasításban, hogy fürdetés után 2 napig várva, a nyak szőrét széthúzzák, majd a bőrfelületre folyatják az egész folyadékot, amit találnak a kis ampullában. Ezután nem nyalogatta le az állat (mert nem érte el), nem simogatták a nyakát, amíg nedves, nem fürdették még 2 napig, csak vártak. A bőrből felszívódó cseppek általában úgy hatnak, hogy a vért szívó bolhákat ölik meg. Van olyan is, ami már a fejlődésben lévő alakokra is hat- ez a használati utasításban le van írva. Az is, hogy csak 1 hónapighatnak, utána újra kell alkalmazni.

Vannak olyan cseppek, amiket ki is vonnak a forgalomból (Frontline), mert a régóta tartó használattól a bolhák már nem pusztulnak tőle. Ha ilyet használtak, akkor más fajtát kell kipróbálni és rendületlenül használni havonta.

A bolhanyakörvek nagyon eltérő minőségűek, csak az állatpatikában, több pénzért kaphatóak hatnak jól, erős fertőzöttség esetén ezeket is cseppekkel kombinálva kell használni.

A fürdetéskor csak az éppen az állaton lévő felnőtt bolhák pusztulnak el, nem ad további védelmet a sampon.

Nagyon fontos a környezet állandó porszívózása, felmosása, az állatok alvóalkalmatosságainak folyamatos magas hőmérsékleten való mosása, a tisztítása, hogy a lepotyogott petéket kiiktassuk.

Ha sok állat járkál ki-be és mind bolhás, akkor eltart pár hónapig, míg sikerül elbánni a fertőzöttséggel. Fontos a féreghajtás is, mert a bolhák fonálféregpetékkel is fertőzhatik az állatokat.

Sok sikert!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993