Lilike

2013.07.23.

Üdvözlöm! Köszönöm, válaszát. Kerestünk állatorvost itt Németországban, elmentünk Lilivel. Nos, sérv de azt mondta, hogy egyenlőre nem kell hozzá nyúlni, majd, ha nagyobb lesz, mert még kicsi. Ön mit szól mind ehhez? A véleményét kérném, van olyan eset amikor várunk, hogy nagyobb legyen? Nem fáj ez neki? Vagy vigyem el másik állatorvoshoz is? Ön mit javasolna? Köszönöm ismét válaszát előre is! Üdvözlettel Andrea

Nincs okom kétségbevonni a kinnti kolléga véleményét, ajánlatát. Egy nyugodt, lobmentes sérv nem fáj – és egyedül a vizsgáló orvos tudja megítélni, hogy mekkora a sérvkapu, mi a sérvtartalom, visszahelyezhető-e, vagy kizáródott a sérvtartalom, okoz-e funkcionális zavart, veszélyhelyzetet a hasfali sérv  …. nagyjából ezek azok az adatok, amely alapján eldől az, hogy akutan operálni kell-e, vagy tervezhető a műtét, netán érdemes várni is a megoldással. A várakozásnak az is oka lehet, ha a korábbi műtét következményei még nem véglegesek, pl zajlik a fonalak felszívódása, ödémés, gyulladt a műtéti terület, nem egyértelmű a jelenlegi sérvkapu határai.

Érdemes annak az állatorvosnak a véleményére hagyatkozni, akinek módjában állt a kutyát megvizsgálni. Tőlem, vagy más helyekről látatlanban érkező tanácsok csak általánosak lehetnek, döntést pedig a vizsgálati eredmények alapján érdemes hozni.

Ha a történet vége egy  kisméretű, kizáródott, csak csepleszt tartalmazó, lobmentes hasfali sérv lesz – akkor ésszerű döntés lehet akár az is, hogy nem operálják újra a Lilit – hiszen az ivartalanított kutya esetében a vemhesség/ellés kockázatával már nem kell számolniuk. Ha a sérv nagyobbacska, nem (csak) cseplesz a tartalom ill fennáll a veszélye bélszakaszok, hólyag, egyéb hasi szervek előesésének, kizáródásának – úgy érdemes lesz a kutyát újraoperálni.

Önnel együtt azt remélem, hogy a Lili ügye a lehető legrövidebb odőn belül megnyugtatóan rendeződik. Ehhez kívánok még egy kis türelmet és sok sikert.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993