Kevés vizelet

2013.07.26.

Szép napot! Kutyusom az elmúlt 2-3 napban mintha kevesebbet vizelne, és azt szeretném tudni, hogy ennek mi lehet az oka. Erőlködni nem szokott, minden más normális, (étvágya van, hangulata jó, játékos stb.) csak a vizelet mennyisége kevés és mintha valamennyivel sötétebb is lenne, de nem sokkal. Állatorvoshoz vittem be mintát, más miatt (a színe miatt) ő megnézte gyorsteszttel, és az nem mutatott ki semmi eltérést, kérdés, hogy egy ilyen teszt mennyire megbízható, illetve mi az amit egyáltalán ki lehet vele mutatni. Ön szerint mi okozza ezt? Válaszát előre is köszönöm! Üdv, László

Kedves Gazdi!

Ömagában a nagy meleg és a fokozott vízigény is okozhatja a vizelet besűrűsödését, hiszen a vese ilyenkor “spórol” a vízzel, többet tart vissza. Érdemes mindig friss vizet kínálni a kutyusnak, sőt, akár vízforgató speciális itatótálat is vásárolhat neki, mert ilyet is forgalomba hoznak, amelyek meghozzák a kedvet az iváshoz.

Persze lehet, hogy nem csak egy egyszerű és normális folyamat zajlik kutyájánál, hanem igaza van és kezdődő betegség jeleit látja. A vizelet gyorstesztek azt tudják kimutatni, hogy glükóz, fehérje, vér, üledék van-e  a vizeletben, ami húgyuti gyulladást, követ, homokot, daganatot, a vese megbetegedéseit, cukorbetegséget és egyéb betegségeket jelezhet. Továbbá vizsgálható még a vizelet üledéke- mikroszkóppal, tenyésztéssel.

Ha nem jutnak eredeményre, akkor egy teljes kivizsgálást javaslok- vérvétellel, ultrahang, röntgen vizsgálattal, hiszen az idősödő kutyáknál így idejekorán felismerhetőek lehetnek a betegségek!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993