mivel ?

2013.07.28.

Tiszteletem! Most már sajnos csak két öreg kutyám van, 1.5 éve még 6 -an voltak 🙁 de sorjában mindegyik távozott 🙁 A meglévő Molli 14.5 éves, a Kitti 13.5. Nagyon félek az elvesztésüktől, amikor eljön az a nap. Szeretnék mindent megadni nekik addig. Azonban táplálási tanácsadást szeretnék kérni, mert mindkettő kutyus vérvételi adatai csökkent májmüködést mutattak és előfordul néha sárgás hígabb széklet. Olvasgattam itt-ott, de végül nem jutottam eredményre , mi a legkönnyebben emészthető, májkímélő főzött étel. Eddig főtt rizst és jól megfőzött csirkenyakat kaptak, néha konzerrvel. De több helyen olvastam, hogy a csirke nem jó az öreg kutyának, de a marha sem, a rizs meg hizlal, szóval teljesen tanácstalan vagyok mi a legjobb étel nekik ? Köszönöm szépen

Kedves Gazdi!

Kapható kifejezetten májkímélő táp is kutyáknak, de ha főzni akar, akkor azt érdemes szem előtt tartani, hogy a máj kutyáknál is méregtelenítő és fehérje termelő szervként működik: tehát minél kevesebb méreganyag és minél jobban felhasználható, vagy szakszóval metabolizálható fehérjét kell biztosítani elegendő szénhidráttal és rosttal. Nem tudom, hogy a csirkehús miért ne lenne, a nyakban a sok csont esetleg okozhat székrekedést, de szerintem magyon jól hasznosul a csirkehús, nem zsíros, ugyanúgy, ahogy a rizs is jól felszívódik. Ha aggódik a testsúlyuk miatt, akkor a fehérrizs helyett adhat kölest, vagy keverheti barna rizzsel a fehéret, mindkét gabona jól hasznosul, a barnarizsben több a rostanyag. A tojás is nagyon jó fehérjeforrás, főve, hetente párszor. Érdemes odafigyelni a fogak állapotára, mint ahogy a rendszeres, fél évenkénti alapos állatorvosi kivizsgálás is sok bajt megelőzhet, ajánlom egy ilyen kivizsgálás alkalmával állatorvosa tanácsát is kérje ki a májkímélő diétával kapcsolatban, hiszen ő ismeri legjobban  a kutyusok egészségi állapotát!

Nagyszerű májvédő vitaminokat lehet kapni állatpatikákban, ezeket is lehet kiegészítésként adni.

A 14,5 és a 13,5 év nagyon szép kor kutyáknál, még kistestűek esetében is, de kívánom, hogy még sok évig örülhessenek egymásnak!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993