Kuvasz_Lara

2013.07.28.

Tisztelt Állatorvos! 10 hetes fajtatiszta szuka kuvasz kiskutyám első lába napok óta duzzadt állapotban van. A kutyus bár sántít és alapvetően keveset mozog, majdnem mindig fekszik, de ezt leszámítva vidám és rendesen eszik is. A helyi állatorvos szerint a lapockája eltört és egy műtétet ajánl, ami elég drága (60e Ft.). A kérdésem az lenne (természetesen amennyiben a diagnózis helyes), hogy egy ilyen műtét esetén mennyi a teljes felépülés valószínűsége, illetve mit lehet várni egy ilyen műtéttől. Továbbá – tekintve, hogy a kiskutya életvidám és eszik is – mire lehet számítani műtét nélkül, gondolok itt elsősorban arra, hogy magától megfelelően összeforr -e a törött csont. Esetleg egy ilyen műtétre a későbbiekben – pl. nem megfelelő összeforrás esetén – sor kerülhet -e. Válaszát előre is köszönöm! Egy aggódó gazdi

Kedves Gazdi!

Nehéz helyzetbe hoz, hiszen úgy tűnik, hogy van egy- gondolom röntgen vizsgálat alapján felállított- diagnózis és ez alapján egy kezelési javaslat. Ezt látatlanban nem lehetséges felülbírálni.  Ha valamiért nem bízik állatorvosában, vagy drágálja a műtétet, akkor érdemes felkeresni más állatorvosokat- esetleg olyat, aki jártas a kisállat csontsebészetben. Ilyet talál, ha IDE KATTINT!

A felépülés sok minedentől függ- a törés helyétől, méretétől, a műtéti technikától, az utókezeléstől, a kutya egészségi állapotától, sebgyógyulási képességétől, ezért erről a műtétet végző állatorvos tud legjobban felvilágosítást adni.

Általánosságban azonban elmondhatom, hogy a szervezet mindenképpen igyekszik összeforrasztani, ami eltört, műtét nélkül is, viszont ha elmozdult a két csontrész a törés következtében, akkor a teljes mellső láb összes ízülete “elromolhat” később, vagyis deformálódhat a nem megfelelő terheléstől, elfajulhat a porc, ami állandó fájdalmat, sántaságot okozhat. Minél tovább fennáll az állapot, annál inkább. Ezt érdemes mérlegelni, mikor a döntést hozzák.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993