kisbaba

2013.08.01.

Tisztelt Doktor Úr! Tudom nem teljesen szokásos kérdéssel fordulok önhöz,de úgy gondolom a megfelelő forrás ez számomra! 8 hónapos csecsemőmet szájon nyalta egy idegen,kerti felnőtt kutya…Rendes körülmények között tartják, ezert gondolom a kötelező oltásokat stb meg kapja. Most viszont a kisbabám miatt aggódom,mert mindenfélét olvastam, tuti férges lesz, asztmás és azonnal gyerek orvoshoz kell vinni stb. Én, mivel tanácstalan vagyok, hogy van-e aggodalmamnak igazán alapja,ezert kérem a segítségét! Kérem adjon felvilágosítást van-e valami teendőnk? Köszönöm előre is!

Kedves Anyuka!

Először is köszönöm a megelőlegezett bizalmát! Megértem aggodalmát, mivel én is édesanya vagyok, az én kisgyerekeimet is nyalta szájon séta közben már jópár kutya, amit rendes körülmények között tartanak, én mindig rá is kérdeztem ,hogy ugye biztosan megkapta a féreghajtót is.

Szerintem nincs oka aggódni, ugyanis a legtöbb kutyás házban ez egészen mindennapos történés, és nagyon kevés az olyan eset, amikor a kisbabák valóban elkapnak valamit, persze jobb az óvatosság! Az asztma nem tudom, hogyan függhet össze a kutyanyállal- gondolom az allergiával kapcsolatban olvasott róla. Ettől nem kelle tartania, mert az, hogy allergiás lesz-e a kisbaba, vagy a felnőtt, nem a nyalogatás gyakoriságán múlik, hanem többnyire veleszületett tényezőkön és még egyéb, a tudomány számára is ismeretlen dolgokon.

A férgek között valóban van olyan, ami emberben is élősködhet, egyrészt a bélben, másrészt a bélrendszeren kívül. Ha a baba székletében gyanús, “uborkamag-szerű”, nyálkás képleteket lát, akkor konzultáljon gyermekorvosával, ez lehet ugyanis az “uborkamagképű galandféreg”. Ritka, de elméletileg előfordulhat fertőzés. A férgek másik fajtája- az orsóférgek nem telepednek meg az ember bélrendszerében, hanem azon kívül  betokosodnak- (larva migrans cutanea) a bőr alatt vándorolnak, (larva migrans visceralis) a szemben, a májban, az iomzatban képeznek csomót. (Ez szinte mindig olyanokban szokott előfordulni, akiknek az immunrendszere valamilyen károsodást szenvedett. Ha az Ön kisbabája egészséges, akkor megint nagyon kicsi az esély, hogy ilyen fertőzést kap.)

Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam teljesen megnyugtató választ adni, mert elméletileg tényleg fennáll egy kevés veszély a fertőződésre, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a környezetünk, a játszóterek, a homokozó, az utca telis-tele van potenciálisan betegségeket okozó ágensekkel, viszont- szerencsére- nagyon-nagyon, elenyészően kevés a megbetegedés, és ezek nagyrésze jól kezelhető.

Viszont minden kutyásnak kutya kötelessége megelőzni még azt a kevés esetet is, és 3 havonta féreghajtani a kutyáját mindannyiunk egészsége érdekében!

Ezért azt javaslom, hogy ha az megnyugtatja, akkor menjen el a gyermekorvosához, kérdezze meg, hogy ő hány esetet látott, amikor a kisbaba valóban megfertőződött kutyától féreggel, és ilyenkor mi a szoksásos prokoll, vagyis milyen jelekre figyeljen, mit tegyen.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993