bolhák

2013.08.05.

Tisztelt Doktor Úr! A környékünkön nagyon sokan tartanak házi- és haszonállatokat is. Amolyan “félvidéken” lakunk, itt még nem divat a pl. az élősködők elleni védekezés és a kutyasétáltatás sem (sajnos). A gondom az, hogy egyszerűen nem bírom kiirtani a kutyámból és a macskámból a bolhákat. A kutyám különösen szenved, már hatalmas elvakart, sebes, kopasz foltjai vannak. A lakást igyekszem bolhamentesen tartani, több-kevesebb sikerrel. Minden nap porszívózás, forróvizes felmosás, rovarölő spray-k, porok…. A kutyán már kipróbáltam mindent, különféle cseppeket, nyakörveket, de az egyikre érzékeny, a másik csak rövid ideig hat, a harmadik meg hatástalan, most épp Pestigon csepp van rajta néhány napja. Időnként bolhaírtó samponnal vagy Neostomosannal fürdetem, akkor néhány napig tünetmentes, nem vakarózik. De nem fürdethetem 2-3 naponta, mert az sem jó. Mit tanácsol? Mit tehetnék még?

Kedves Gazdi!

Együttérzek, a bolhák nagyon bosszantóak és ebben a melegben 4x olyan gyorsan szaporodnak, mint hidegebb időben.

Nagyon helyesen jár el a környezet bolhamentesen tartásában: a felmosás, porszívózás nagyon kell, mert a bolhapeték lepotyognak a környezetbe, ott fejlődnek egészen addig, míg vissza nem költöznek a kutyára-macskára.Sőt, amikor a sétáltatás, más bolhás kutyákról-macskákról újrafertőződnek, újra behordják a lakásba is a bolhákat.

Azt azonban el kell mondanom, hogy nem biztos, hogy okosan teszi, hogy egyszerre több szert is használ, és a legtöbb cseppentős szer hatásfokát csökkenti, ha 2 nappal a felhelyezésük előtt vagy után fürdetik az állatot. A bolhairtó sampon egyidejű alkalmazása sem tesz jót. Viszont a minőségi bolhanyakörv és a cseppentős készítmények egyidejű alkalmazása javulást hozhat, érdemes olyan szert használni a kutyánál, amely az összes fejlődési formjára hat.

Az extrém viszketegséget akár más betegség is okozhatja, mondjuk rühesség, vagy bolhanyál vagy más allergia, ami egyetlen bolha csípésétől is fellángol, a meleg ezt az állapotot is rontja. Ezért azt javaslom, keressenek egy jó állatorvost, aki alaposan megvizsgálja az állatokat, elvégzi a szükséges kiegészítő vizsgálatokat (pl. bőrkaparék vizsgálat, allergia teszt), elvégzi a kiavakart területek kezelését és ajánl hatékony bolhairtó szert.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993