Minnie

2013.08.06.

Tisztelt Doktor Úr! Van egy örökbefogadott szálkásszőrű tacskó szuka kutyusom. Most kb. 5 éves. Sajnos van egy nagyon rossz szokása, szinte mindenhonnan ki tud mászni. Az állandó ugrálásnak pedig meglett az eredménye. Kétoldalú lágyéksérve lett. Rendszeresen járok vele általános vizsgálatra, ott derült ki. Érdeklődni szeretnék, hogy mennyire kockázatos egy ilyen műtét? Mennyi ideig tart a lábadozás? Műtét után hogyan kell táplálni a kutyát, illetve mire figyeljünk még oda? Tisztelettel: Egy aggódó gazdi

Kedves Gazdi!

A lágyéksérv műtét egy rutin műtét, a kockázatossága és a lábadozás is a kutya általános állapotától, belső életfontosságú szervei egészségétől, az altatás módjától függ, és persze attól, hogy milyen nagyságú, helyeződésű a sérvkapu, vagyis a hasfalon lévő “luk”, vannak-e ki-be járó, esetleg belenőtt hasűri részletek.

Áltlánosságban elmondható, hogy ha minden rendben megy, és éberen visszakapják a kutyust, akkor pár napig lehetnek fájdalmai, utána pedig viszkethet a seb, a legfontosabb a műtét után felhelyezett gallér állandó viselése, nehogy kinyalogassa, rágogassa a varratokat, mert akkor kezdhetik előlről. A varratszedés általában 7-14 nap után van, ekkorra már gyógyultnak is tekinthető, bár egy nagykiterjedésű sérvnél még jó sokáig szükség lehet kímélő életmódra.

A legjobb lenne, ha a diagnózist felállító és a műtétet elvégző állatorvossal konzultálna, mert a legtöbb információ az ő kezében van és neki van lehetősége a műtét előtt vérvizsgálatot, esetleg ultrahang vizsgálatot kérni, ha szükségesnek tartja a műtét még pontosabb megtervezése érdekében.

Sok sikert!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993