epegondok

2013.08.12.

Kedves állatorvos! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy kutyáknál is létezik e epebaj, epegyulladás, epekő,hasnyálmirigyulladás ilyesmi mint az embereknél ? Ha igen azoknak milyen tünetei léteznek , mi az oka , gyógykezelés, kilátások? Nagyon szépen köszönöm.

Kedves Gazdi!

Nagyon köszönöm a kérdést, igen kutyáknál is van epehólyaggyulladás, , bár jóval ritkábban, mint embereknél, főleg a máj megbetegedéseihez kapcsolódnak. Az epehólyag gyulladása rendszerint bakteriális fertőzéssel jön létre, de nagyon ritkán okoz tüneteket kutyákban. A máj megbetegedéséhez kapcsolódó tünetek lehetnek sárgaság, hányás, hasi fájdalom, hasűri folyadékgyülem, vagyis megnagyobbodik a has, kitelt lesz. Az epekő legkönnyebben ultrahangos vizsgálattal mutathatóki, akárcsak  az embereknél, de jóval ritkábban fordul elő.

Az epeutak elzáródása hasnyálmirigy gyulladásnál jellemző, tünetei hasi fájdalmasság, emésztési zavarok, agyagszerű, fényes bélsár, a nyálkahártyák erősen sárga elszineződése.

A hasnyálmirigy gyulladás viszont sokkal gyakoribb megbetegedés kutyákban, lehet heveny, vagyis azonnal, gyorsan jelentkező és idült, vagyis elhúzódó lefolyású. A heveny hasnyálmirigy gyulladásnál hajlamosító tényező az elhízás, a sok zsírt tartalmazó eleség, egyes gyógyszerek, más betegségek, mint a fokozott hasűri nyomás hányás során, vagy hasat ért ütés, trauma. Magas láz, súlyos elesettség, hányás, fokozott vízivás jellemzheti a megbetedett kutyát, legjellemzőbb a hasi fájdalom, púpos hát, felhúzott has.

Gyógykezelés rendszerint állatkórházban megoldható, mert az első pár napban semmit sem ehet-ihat a beteg. Az enyhe esetek kilátásai jók, de gyakran lesz idült, vagyis elhúzódó a betegség.

Az idült hasnyálmirigy gyulladásnál a kutya jókedélyű, de a szőre feltűnően borzolt, tompafényű, nagyon lesoványodott. Gyakran és nagyon sok bélsarat ürít, ami kenőcsös, agyagszerű, de lehet híg, véres is. Általában a sok vízivás is jellemző, főleg, ha következményes cukorbetegség is kapcsolódik a gyulladáshoz. (Az inzulin, vagyis a vérben lévő életfontosságú cukor, a glükóz felhasználását lehetővé tevő hormon is a hasnyál mirigyben termelődik.)

Enyhe, kezdeti esetekben elég a megfelelő diéta, könnyen emészthető, apróra vágott, kevés állati zsírt tartalmazó eledel, de előrehaladott esetekben a hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimet is pótolni kell gyógyszeresen.

Remélem tudtam segíteni és azt is, hogy csak elméletben érdekelte a kérdés, vagyis senki sem beteg a családban!

(Forrás: Dr. Karsai – Dr. Vörös: Állatorvosi belgyógyászat)

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993