Alíz

2013.08.24.

Tisztelt Doktor Úr! 9 éves szuka malamutunknak egy napja diónyi duzzanat keletkezett a pofája jobb oldalán az orra mellett, ahonnan a bajsza nő. Szúrás nyomát nem látjuk, külső sebe nincs, amennyire tudtam, a fogait néztem de én nem tudok megállapítani semmit. Nem fájlalja, van étvágya, nem levert. Sajnos eléggé félős és nehéz kezelni, nagyon erős, mindig többen kell, hogy lefogjuk, sőt az elkábítás sem árt neki, ezért orvoshoz csak úgy tudnánk elvinni, ha ő lenne a legutolsó páciens a többi kutya miatt, valamint amit nagyon sajnálunk, hogy nekünk is hó vége van, és egy sokezer forintos állatorvosi vizsgálatra egyszerűen nincs… pedig nem szívesen várunk még egy hétig a kivizsgálással. Remélem, a leírtakhoz hasonlóval találkozott már és van esetleg ötlete, mi okozhatja a duzzanatot és ha a hozzánk közel eső állatkórházba eljutnánk, mely rendelést keressük, mire készüljünk. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Szerintem nagyon jól közelítik meg a kutya betegségét: lehet szúrás, idegen test, fogprobléma, de akár szőrtüszőgyulladás, parazita, daganat is a háttérben. A legfélősebb kutyát is szakképzett személyzet minden további nélkül képes elaltani- azt hiszem az ő esetében nem célszerű sem a bódítás, sem a lefogás, mert nagyobb stresszt jelentene, mint ha kíméletes módszerekkel, rövid idejű narkózist alkalmaznának, hogy alaposan meg lehessen vizsgálni a duzzanatot, mintát venni belőle, megröntgenezni szükség esetén, stb.

Mindenképpen olyan nagybb klinikát válasszanak, ahol modern módszerekkel tudnak altatni, van altatógép, röntgen, mintát tudnak venni. Anyagi korlátok nagyon sokunknál vannak, érdemes előre tisztázni, hogy milyen összegű kezelést, vizsgálatot tudnak vállalni, még mielőtt kellemetlen helyzetbe kerülnek.

Sajnos így leírás alapján, még ha az onkológiai szakrendelésünk vezetője, Dr. Balogh Lajos válaszolna is, akkor írhatna mást, mint hogy alaposan meg kell vizsgálni és mintát kell venni a a duzzanatból, meg kell röntgenezni, sőt, lehet, hogy egyéb képalkotó eljárással is vizsgálni kell. Remélem hamarosan eljutnak orvoshoz!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993