berni bőrkinövés

2013.08.28.

Tisztelt cím! A mellékelt linken található fényképet készítettem a kutyámról. Szeretném megtudni amennyiben ez lehetséges, így fénykép alapján, hogy milyen betegsége lehet a kutyámnak, a látható bőrelváltozás alapján. 2 ilyen karfiol szerű kitüremkedés található a kutya testén, mindkét oldalán a váll és a nyak közötti részen… http://kepfeltoltes.hu/130828/f_nyk_p-Berni_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Várom válaszát. Zs.T.

Kedves Gazdi!

Az adatlapjáról tudom, hogy egy 10 évesnél idősebb berni pásztor kutya az, akin ez a kinövés található. Gondolom aggódnak a kora okán egy esetleges műtét kockázatai miatt. Sajnos azonban azt kell mondanom, hogy nagyon nagy bajban lenne az onkológiai szakrendelésünk (a zöld szövegre kattintva megtudhat róla többet is), ha ilyen könnyen, egy nem túl éles képről lehetne diagnosztizálni, hogy milyen szövettípusba tartozik egy kinövés. A ránézéses diagnózis alapján semmilyen döntést nem érdemes hozni, semmilyen aggasztó gondolatoknak nem érdemes átadnunk magunkat!

A leghelyesebb az ilyen daganatokat megfelelő körültekintéssel (idős álltat esetén előzetes mintavétellel, az altatáshoz előzetes vizsgálatokkal) eltávolítani, majd szövettani vizsgálatnak alávetni, hogy kiderüljön mivel is állunk szemben. Nem érdemes megvárni, amíg nagyra nő, mert egyre nagyobb az esetleges áttétképződés esélye, vagyis, hogy egyes sejtek bekerülnek a véráramba és más tájékokon is növekedésnek indulnak a környező szöveteket roncsolva. Ráadásul egyre nagyobb részt kell kimetszeni, és a bőrt is nehezebb gyógyulásra bírni egy nagyobb seb fölött.

Ha viszont egy műtétet nem tudnak/akarnak vállalni, akkor is lehetséges az úgynevezett”vékony tű aspiráció” melynek során éber állapotban egy igen vékony injekciós tűvel nyernek sejteket a dudorból, amit laboratóriumban megvizsgálnak, és így kiderülhet, hogy okuk van-e a legrosszabbaktól tartani, vagy egy jóindulatú dologgal állnak szembe.

Remélem a legjobbakat!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993