Tomi

2013.09.19.

A cicámat januárban műtötték daganattal. Sajnos kiújult, így augusztusban is meg kellett műteni. A szövettani vizsgálat diagnózis a következő:

High grade lágyszöveti sarcoma, állományában kiterjedt necrosissal, kifejezett multifocalis lymphocytás infiltratióval (reaktivatióval), látszólag tumoros érbetörés nélkül. A vélemény: feltételezhetően vakcina indukálta sarcoma. Kiújulásra hajlamos malignoma. Javasolt a szigorú observatio. – 2008. óta évente oltatom macskanátha ellen, és féreghajtót is kap. – Azt szeretném kérdezni, hogy azon kívül hogy figyelem a cicán az esetleges változásokat, mit tudok tenni? Tehetek-e egyáltalán valamit? Fájdalmat egyáltalán nem mutatott eddig. Vizelet, széklet rendben. Étvágy van. Hangulata jó, aktív. Az állatorvos tanácsára Béres cseppet kezdtem adni a cicának 4-5 cseppet. Előtte vagyunk egy ultrahang és egy röntgen vizsgálatnak az esetleges áttétek lehetősége miatt. Kérem adjanak tanácsot, hogy segíthetek a cicámnak? Milyen túlélési esélyei vannak?

Kedves Gazdi!
Nagyon jó ilyen alaposan kivizsgált és jól monitorozott cicabetegről olvasni.
Macskák lágyszöveti sarcomái, köztük a vakcina ill injekciók okozta sarcomák (vaccine associated sarcoma, injection site sarcoma) hajlamosak a helyi kiújulásra, a közeli nyirokcsomókban is képesek áttétet képezni és előfordul a távoli (tüdő, máj, csontváz) áttétképződés is. Egyike a legveszélyesebb, legnehezebben befolyásolható tumoroknak macskákban.
A táplálék kiegészítők, vitaminok, immunstimulánsok adása biztosan nem árt, ezekből sok tucat áll rendelkezésre a hazai piacon is – de sajnos ha az összes csodaszert megkapja a cica, akkor is jelentkezhet újra a betegség. A gondos fizikális vizsgálatok mellett a mellkasi röntgen és hasi ultrahang vizsgálatok időszakos elvégzésével – vagy egésztest 3D onkológiai vizsgálattal – lehet idejekorán felderíteni, ha újra jelentkezik a baj. A bőr alatti tumorok radikális kimetszése mellett sugár- és gyógyszeres kezeléssel van esély a folyamat megállítására, vagy legalább lényeges lassítására (link a sugár és kemoterápiához).
Az idő múlásával nagymértékben csökken a daganat kiújulásának a veszélye, minden eseménytelen hét, hónap elteltével javulnak az esélyek.
Honlapunk Publikációk rovatában, illetve ha a keresőnkbe beírja a  “sarcoma” kulcsszót, úgy még olvashat a témában.”
Nagyon reméljük, hogy a közelgő röntgen és ultrahang vizsgálatokon mindent rendben találnak!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993