Kiszáradt bőr

2013.09.19.

Jó napot kívánok! Van egy labrador kutyám, nagyon ki van száradva a hátán a bőr kapott rá gyógyszert, után javult és már zsírosabb volt a bőre valamivel, de ismét kiszáradt és már sír amikor vakarja, vakarom a hátát! Nagyon viszket neki, mit csináljak hogy elmúljon? Eszik, iszik rendesen étvágya is jó, kedve is jó! Köszönöm előre is a segítségét!

Kedves Gazdi!

Sokszor nem egyszerű megtalálni a bőrkiszáradás okát: ez lehet táplálkozási eredetű, például ha nem megfelelő a többszörösen telített zsírsavak (omega 3, omega 6) aránya, de okozhat viszketést parazita, baktérium, gomba, de a máj megbetegedése is. Lehet a tünetek mögött allergiás hajlam, az úgynevezett “atópia”, vagy hormonális rendellenesség, esetleg olyan más szisztémás, az egész szervezetet érintő betegség, mint a cukorbetegség, amitől a bőr kiszárad, korpázik, gombás fertőzés támadja meg.

Egy szónak is száz a vége: alapos kivizsgálás deríthet fényt az okra, amely a fizikális vizsgálaton kívül szükség esetén állhat vérvizsgálatból,  bőrkaparék minta vételből, ultrahang viszgálatból, röntgenből. Az allergiás hajlam, ami sokszor táplálék allergia– vagyis az ennivaló valamely összetevőjére, legtöbbször fehérjére allergiás a kutya, csak úgy deríthető ki, ha 4-6 hétig csak olyan fehérjét kap, amit korábban még nem evett, vagyis amire biztosan nem allergiás- a csirke helyett bárányt, nyúlhúst, de vannak kifejezetten e célra úgynevezett hypoallergén tápok.

Előfordulhat, hogy állatorvosa nem tud minden vizsgálatot elvégezni, de tud ajánlani olyan jól felszerelt klinikát ahol alaposan és műszeresen is ki tudják vizsgálni a kutyus!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993