kutyus fialás után

2013.09.20.

Tisztelt Doktor Úr/Nő!1 éves kistestű kutyám most fialt először, 5 napja de a kiskutyákat nem tartottuk meg. Most remeg, és az étvágya csökkent, az emlői tejjel vannak tele. Mi ilyenkor a teendő, hogyan segíthetnénk rajta? Hallottuk, hogy kalciumos pezsgőtablettát kell innia, és ne fejjük ki a tejet. Ilyenkor úgy kell eljárni, mintha álvemhes lenne? (ne simogassuk, csökkentsük az ételét, vizét?) Köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Először szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a következő tüzelés várható időpontja előtt egy hónappal itt az ideje ivartalaníttatni a kutyát, nehogy újra előforduljon a nem kívánt vemhesség. Nem csak az anyakutyát terheli meg a nem kívánt vemhesség szükségtelenül, de felesleges szenvedést okoz a kiskutyáknak és felesleges anyagi megterhelést okozhat Önöknek, ha valami nem megy simán és császármetszés, ellési segítségnyújtás miatt kell állatorvoshoz fordulniuk! Ráadásul a korai ivartalanítással megkímélhetik kutyájukat az álvemhességtől, az gennyes méhgyulladástól, és a nemiszervek daganatos elfajulásaitól és egy sor hormonális megbetegedéstől. (“Gondolatok az ivartalanításról “ írásunkat elérheti ITT)

Nagyon helyesen írja, hogy nem szabad fejni, tapogatni, simogatni az emlőit, mert ez további tejtermelést serkent. Az étel és főleg a viz adagot csak azután csökkentsék, miután állatorvos megvizsgálta, mert ha nagyobb baj van (pl. emlőgyulladás), akkor sokat árthatnak vele. Nyilván eléggé megviseli anyai ösztöneit, hogy nem találja a kiskutyákat, így ne vonják meg tőle teljesen a gyengédséget, inkább a simogatás korlátozódjon a hátra, fejre.

Előfordulhat, hogy emlőgyulladása van, ami igen fájdalmas, levertséggel, lázzal járó állapot, és azonnali állatorvosi segítség kell, mert az emlők elhalását is okozhatja, valamint megterheli a az egész szervezetet. Összefügghet a levertség, a remegés az ellés után kialakult rendellenességgel is, például benn maradhatott placenta, elhalt kiskutya a szülőútban, de a szoptatás kimaradása miatt a méh visszaalakulása, vagy szakszóval  involúciója is késedelmes lehet.

Mindenképpen forduljanak állatorvoshoz, akitől további tippeket kaphatnak a gyulladt, vagy csak tejet termelő emlők ellátásáre és eldönti, kell-e gyógyszeres apasztás, szükség van-e kezelésre, vagy elég a szokásos “álvemhességi magatartás”. (Az álvemhesség kialakulásáról olvashat, ha IDE KATTINT!)

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993