macskanátha

2013.09.24.

Kedves Doktor Úr/Nő! 5 hetes kiscicám macskanáthás, könnyezik, csipás, folyik az orra, szörtyög 2 hete, étvágya jó, élénk. Állatorvosra nincs pénzünk, mivel kezelhetnénk itthon? Van paxirasolunk és augmentinünk, ezek jók-e, és mi az adagjuk? Milyen szem és orrcseppet adjunk? Köszönettel: Lukovszki Árpád

Kedves Gazdi!

Bár megértem a helyzetét, azt is, hogy úgy érzi az állatorvosi kezelés olyan “luxus”, amit nem engedhet meg magának, és azt még inkább, hogy segíteni szeretne a kiscicán.

Viszont egyszerűen nem adhatok adagokat az otthon lévő augmentinre, mert szerintem nem helyes, hogy komoly antibiotikumok, amelyek vészhelyzetben életet is menthetnek  “legyenek otthon”. Azzal sem értek egyet, hogy a háziorvosok, de sajnos mi, állatorvosok is minden köhhentésre antibiotikumot írunk fel, még akkor is, mikor a betegség enélkül is gyógyulna. Ezek a gyógyszerek vénykötelesek és nem véletlenül- ha nem kellő indikációval, nem elég ideig adagolják, akkor a a baktériumok rezisztensek lesznek rájuk, azaz kacagva szaporodnak akkor is, ha antibiotikummal támadjuk őket.

A macskanátha vírusos betegség, arra pedig nem hat az antibiotikum. Valóban szoktunk a felülfertőződésekre antibiotikumot felírni, de ez klinikai vizsgálat nélkül nem lenne helyes.

A szemre használható antibiotikumos szemcseppek gyakran tartalmaznak szteroidot is- ha fekély alakult ki a szemen, akkor ezek többet ártanak, mint használnak. Olyan szemcsepp, szemkenőcs kell, ami nem tartalmaz szteroidot, vagyis glokükortikoid hatóanyagot. Ezek is általában vény kötelesek- ilyen a Tetrán szemkenőcs, a Tobrex szemcsepp.

Amit otthon tehet, az a szemen, orr bejáratánál felgyűlt váladék eltávolítása nedves vattapamaccsal – vannak akik javasolják a kamillát, vannak akik szerint kiszárítja a bőrt, ezért vagy sima vízzel, vagy híg, langyos kamillateával fogjon hozzá. A levegő párásítása a fűtési szezonban lesz aktuális, ez segíthet a gyulladt nyálkahártyák nedvesentartásában. A kamillateát akár inhalálásra is lehetne használni, a kiscicát egy jól záródó macskaszállító kosárban a párolgó, de már nem túl forró kamillás edény mellé helyezik, egy egyszerű, kinyitott esernyőre terített törölközővel letakarják és 5 percig, akár naponta 2-3-szor is inhaláltatják, ha úgy látják, segít. Nagyon kell vigyázni, nehogy túl forró legyen a gőz, mert a légutakat még jobban károsathatja!

Nagyon fontos a féreghajtás, mert a férgesség rontja az ellenálló képességet, és a bélférgek, paraziták elszívják a tápanyagokat a kiscicától.

A Paxirazol egy vény nélkül kapható köptető, váladék higító gyógyszer, aminek a hatóanyagát (bromhexine- Bisolvon) használjuk az állatgyógyászatban is. Ennek azonban az adagja olyan kicsi- 2 mg /1 kg macska, hogy nagyon nehéz lenne megfelelően adagolni egy ilyen pici cicának. A fent leírt inhalálás hasznos a nyákoldásban is.

Fontos még a meleg, a jóminőségű táplálék, ami főleg állati eredetű legyen. És kell még a cica élni akarása, sok simogatás és nagyon jó lenne, ha mégis meggondolnák magukat, és állatorvosi segítséget is igénybe vennének!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993