myxomatózis

2013.09.29.

Érdeklődni szeretnék, hogy ha myxomatózis jelei mutatkoznak a nyulaimon, akkor mi a teendő? Van amelyiken a kocsonyás, és van amelyiken a száraz forma tünetei voltak tavaly. Be kell őket oltani (Nobivac myxo+ RHD-vel mindet vagy csak a beteget?) vagy ki kell őket irtani vagy magától meggyógyulnak? Mennyi az esély, hogy túlélik a nyulak a myxomatózist? Mennyire elterjedt Magyarországon az RHD? Mi a teendő a vérzéses betegség esetén? Nagyon féltem a nyulaimat. Köszönettel: Julianna

Kedves Julianna!

Nincsenek jó hírem, minden oka megvan, hogy féltse nyulait: a myxomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD) jelen van hazánkban, a myxomatózis 1959-ben jelent meg először (Európában emberi segédlettel terjesztették el).

A myxomatózist szúnyogok, bolhák vagy közvetlenül nyulak terjesztik egymás között. Az egész testen vizenyős duzzanatok alakulnak ki, főleg  a fejen, a szem körül és a nemi szervek tájékán. Ehhez kötőhártya gyulladás, vakság, láz, étvágytalanság, másodlagos fertőzések társulhatnak. Újabban egy Ön által is említett, inkább légzőszervi tünetekben jelentkező formát is leírnak. Emberre és más háziállatra nem veszélyes.

A gyógyulások aránya 30 %-körüli, oki terápia nincs- a vírust az állatnak kell legyőznie, mi csak tüneteit enyhíthetjük. Ha a betegség előrehaladott, akkor alig van esély a túlélésre, a többi állatot is megfertőzheti, ilyenkor a szenvedés megelőzésén, enyhítésén kell gondolkozni.

A nyulak vérzéses betegsége (RHD= Rabbits’ Hemorrhagic Disease) még ennél is veszélyesebb, mert halálozási aránya 90%- azaz 100 nyúlból 10 éli túl. Cseppfertőzéssel, szájon át, belégzéssel, vagy kötőhártyán át, akár fertőzött tárgyakkal terjedhet, de szél, és szúnyogok általi fertőzést is leírtak már. Megbetegedést főleg télen és ősszel okoz, rendszerint 8 hetesnél idősebb nyulakban. Tünetei: bágyadtság, étvágytalanság, vérzések (orr, végbél), fokozott vérrög-képződés, fulladás, 1-3 nap lappangás után általában nagyon gyors lefolyású a betegség. A mortalitás (halálozási arány) 90%. Más állatfajra, emberre nem veszélyes. 

Megelőzni lehet mindkét betegséget oltással: az első oltást kb 6-10 hetesen kell megkapja a nyúl, majd 4 hét múlva ismétlő oltásra van szükség. Félévente kell megismételni az oltást, mert csak addig tart a védettség, sajnos.
A szúnyogok, bolhák távoltartása nagyon fontos része a védekezésnek.

Fontos, hogy amint észleli a beteség tüneteit, azonnal különítse el a beteget, lehetőleg még egy légtérben se legyen a többiekkel és azonnal vigye állatorvoshoz!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993