Ivartalanításról tanács

2013.09.30.

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Két éves kan kutyám igazán domináns, makacs. Akár kan, akár szuka kutyával kezd játszani, idővel állandóan ráugrik és dominálja. Velem és családtagjaimmal másképpen mutat dominanciát, amit folyamatosan próbálunk leküzdeni. Jelenleg egy kutyaiskola oldalán található cikk alapján próbálunk betartani bizonyos szabályokat. Ezt olyan 3 hónapja kezdtük el. Néha úgy tűnik pozitív a változás, máskor kifejezetten rosszabbodik a helyzet a viselkedésével kapcsolatban. Két macskánk is van, jól kijönnek, legtöbbször csak játszik velük, nyalogatja, harapdálja őket óvatosan, de olykor a mancsával maga alá akarja húzni őket, ami valószínűleg megint csak dominancia. Felmerült az ivartalanítás. Azonban nem tudjuk eldönteni, mennyi hasznot vagy kárt okozna. Hogy valóban kicsit lenyugodna-e. A falkavezér 85%-ban én vagyok, a többi részében pedig még ő. A főbb problémák a behívás, ami kettesben 95%-ban sikeres, kutyák társaságában 50%-ban, kettesben szót fogad, kutyákkal már nem annyira. Meg lehet ezt ‘saccolni’, hogy az ivartalanítás ebben a helyzetben rontana vagy használna-e? Hogy ez által kezelhetőbbé válna-e, és talán könnyebben tudnánk helyrerakni ezt a falkasorrendet? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nagyon szakszerű, amit ír, meggyőző és felvilágosult. Gondoltak már arra, hogy esetleg el is menjenek egy jó kutyaiskolába, ahol testközelben, kutyaközelben lehet gyakorolni? (Én a Tükör módszert preferálom, ahol az állat szükségleteire alapoznak, nem azok elnyomására.)

Az ivartalanítás csökkentheti a domináns viselkedést, de erre nincs garancia, mert a viselkedés rögzülhet. Érkezett már kérdés hozzánk arról, miszert a német juhász elvesztette a gazdája által preferált domináns viselkedését ivartalanítás után, mit tegyen. Lehet, hogy a gazdák elvárásai is különbözőek…

Annyi bizonyos, hogy az ivartalanítás után 2-3 héttel drasztikusan lecsökken a tesztoszteron szint a vérben, amennyiben ez okozza a domináns viselkedést és a fokozott szexuális aktivitást, akkor sikerrel járhat, de önmagában nem biztos, hogy használ. Viszont az Ön által már sikeresen megkezdett viselkedés terápia sikerét segítheti!

Az ivartalanítás műtéti részéről bővebben olvashat ha IDE KATTINT!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993