Csabi

2013.09.30.

Tisztelt Doktor Úr! Egy 10 éves nőstény puli kutyám van, akinek pár hónapja hátul a bal oldalán elkezdett hullani a szőr. Gombás fertőzésre gyanakodtunk és gombásodás elleni samponnal fürdettük, így helyre jött a dolog és a szőre visszanőtt. Az állatorvos akkor azt mondta, hogy a szőr hullását ezen a területen petefészek daganat is okozhatja. Pár hete a szőr ismét hullani kezdett, de ez úttal a bal hátsó lábára sántítani is kezdett a kutya, mondhatni egyáltalán nem használja ezt a lábát két hete, valamint egy barnás folyadék is szivárog a kutyából (gyanús lett, hogy több helyen is ilyen foltot hagy). Arra gyanakszunk, hogy lehetséges, hogy mégis csak petefészek daganatról van szó. Semmilyen röntgenes vagy hasonló vizsgálat nem készült sajnos a kutyáról hiszen először a gombásodás miatt kezeltük. Lehetségesnek véli, hogy a gyanúnk helytálló? Lehetséges, hogy a lábát is ezért nem használja? Az állatorvos jelenleg azt mondta, hogy csonthártya gyulladás lehet és arra kezeli, de úgy gondolom, hogy ennek akkor két hét alatt már rendbe kellett volna jönnie. A kutya egyébként egyáltalán nem jó kedvű, mintha nem is önmaga lenne. Megtisztelő válaszát köszönöm! Egy aggódó gazdi

Kedves Gazdi!

Aggodalmát én is osztom- sürgősen olyan rendelőbe kell beutalni a kutyát, ahol alaposabban ki tudják vizsgálni a kutyát, ahogy azt Ön is felvetette levelében –ultrahang vizsgálatot tudnak végezni, meg tudják állapítani, honnan folyik a barna váladék, vérvizsgálatot, bőrkaparék vizsgálatot tudnak végezni, meg tudják röntgenezni a lábát, stb.

A barnás váladék, ha a hüvelyből folyik és a kedvetlenség, petefészek elváltozás, de akár gennyes méhgyulladás jele is lehet, ami életveszélyessé válhat. A vízivásról, a tüzelés időpontjáról nem írt, ezek is fontosak lehetnek. Gennyes méhgyulladás jele lehet a fokozott szomjúság, vizelet ürítés, a tüzelés után 4-6 héttel jelentkezik általában, idősebb kutyáknál minden tüzeléskor fennáll ennek a veszélye. Ha beigazolódik a gyanú, akkor azonnali műtétre lehet szüksége, amely során eltávolítják a méhet és a petefészket is, így akár szövettani mintát is vehetnek a petrefészekből, ha elváltozást találnak rajta.

Ha más irányba kell indulni, akkor ehhez is támpontot adnak a részletes kivizsgálás eredményei.

Kezelőorvosától is kérheti, utalja be olyan intézménybe, ahol műszeresen is ki tudják vizsgálni, ha ő nem rendelkezik a szükséges berendezésekkel, mert így sokkal egyértelműbb diagnózis állítható fel, mint fizikális vizsgálattal, vagyis szemmel, füllel, fonendoszkóppal. Ha javasolhatom, akkor ezt minél előbb tegyék meg, mert egy 10 év feletti kutyánál napok, pláne hetek sokat ronthatnak az állapotán.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993