bűzmirigy

2013.10.01.

Érdeklődnék, hogy a kutyáknál milyen életkortól alakulhat ki bűzmirigygyulladás, tehát mikor lehet először kinyomni a bűzmirigyet, ha van tünet (vakarózás)? Mik a gyulladás tünetei? 6 hónapos állatban is lehet bűzmirigygyulladás? 6 hónapos bichonom 1-2 hete nagyon elkezdett vakarózni, az egész testét vakarja, a fejét is, a szemöldökénél már nincs is szőr! Mi lehet a viszketés oka? Hogyan lehet kezelni? Más tünete nincs, kivéve a csipás szeme, de ez fajtajelleg, úgy tudom. (összeáll a szeme alatt a szőr a könnytől)Bolha biztos nincs benne, bőre szép. Mit lehet tenni a könnyező szemeivel? Köszönöm szépen a választ.

Kedves Gazdi!

A viszketés nagyon jellemző kutya-tünet, a bichon pedig egy különösen érzékeny bőrű fajta. Sokszor meglehetősen nehéz az ok megtalálása.

A bűzmirigy gyulladás általában csak következmény, ugyanúgy, mint a szem könnyezése, csipásodása- allergiás hajlam lehet a tünetek mögött, de ne szaladjunk ennyire előre. A legegyszerűbb kórokoknál kell kezdeni a kutakodást- egy bőrkaparék vizsgálat felderítheti a bőrben, hámban élő élősködő jelenlétét, még ha szabad szemmel nem is látszanak. Persze ez is összefügghet az allergiás hajlammal- a rühességre például, ami fokozott viszketegséggel jár, például sokkal fogékonyabbak az ellergiás hajlamú kutyák.

Vérből már többféle allergént is ki lehet mutatni, de a táplálkozási eredetű, vagy tápallergiák csak úgynevezett “eliminációs diétára” kezdenek javulni 4-6 hét allat. Ez annyit jelent, hogy speciális hypoallergén tápot, vagy főtt rizst és olyan húsfélét kell etetni a kutyussal, kizárólagosan!, amit még nem evett korábban (nyúl, birka, stb.), és így biztos nem felelős a viszketegségért. Ha javul az állapot, akkor fokozatosan és egyenként adagolva kiderülhet, hogy milyen hústól kezd újra viszketni.

Az is lehet, hogy bőrgyógyászati szakrendelést is fel kell keresnie!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993