leptospirózis

2013.10.03.

Azt szeretném kérdezni, hogy kutyát és macskát milyen esetben célszerű beoltani leptospirózis ellen? Ha csak az udvaron van, akkor is be kell oltani? Honnan kaphatja el az állat a betegséget és mennyire elterjedt Magyarországon ez a kór? Az ember hogyan tud megfertőződni? Köszönöm: Péter

Kedves Gazdi!

Nagyon jó kérdés, a leptospirózis elleni hatóanyag minden úgynevezett “kombinált vakcina” része, legalábbis kutyáknál, mégis általában keveset tudnak róla a tulajdonosok.

Hazánkban is előfordul, évi 30-40 emberi megbetegedést jelentenek. A terjesztői a rágcsálók, főleg a patkányok, egerek, amelyek nem betegszenek meg, de vizeletükkel fertőznek. Fogékonyak a házi- és vadállatok a leptospirózisra, mint például a sertés, a szarvasmarha, a kutya, a macska és sajnos az ember is (szakszóval zoonózis– állatról emberre terjed).

Hámsérüléseken és szájon át lehet elkapni, a fertőzött állatok vizeletével érintkezve. Ez legtöbbször tócsákban, édesvizekben, nedves talajon lehetséges. Az udvarra, ha betévedhet vadon élő rágcsáló, és vizeletével szennyezheti a földet, akkor fennáll a veszélye a fertőződésnek. A baktérium speciális tulajdonsága, hogy a vékonyabb, esetleg felázott, sérült bőrön keresztül is bejuthat. Ha ön, vagy családja esetleg érintkezhet olyan földdel, pocsolyával, ahol vadon élő rágcsáló, vagy az attól megfertőződött kutya, macska vizelete lehet, mondjuk véletlenül belenyúl, kertészkedés közben hozzáér, stb., akkor fennáll a lehetősége a fertőződésnek.

A betegség egyébként 90 %-ban enyhe lefolyású, ha kezelik, a maradék 10 %-ban alakul ki súlyos májelégtelenség, sárgaság, ezek az esetek súlyosak, akár végzetes kimenetelűek is lehetnek. Az egész szervezetet támadja meg, a szem kötőhártyájától egészen a vesékig,májig,  izmokig, szívig.

Az oltás megnyugtatóan 1 évre ad védettséget, érdemes kutyájának minden évben a kombinált oltást kérnie!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993