Szédült csirke

2013.10.04.

Kedves állatorvos ! Közel 15 éves kutyámon pár napja aggodalommal vettem észre a következő tüneteket.Mindig ugyanabban az időben, ugyanazt kapják enni általában, főtt rizs és vagy konzervvel keverve vagy főtt csirkével és egy kis reszelt alma, vagy répa. A kutyus pár napja evés közben váratlanúl eldőlt oldalra , mintha kiment volna belőle az erő, lehuppant és úgy folytatta az evést.Azóta minden etetésnél megismétlődik. Ma újra csinálta, de már készültem az elesésre, ezért fogtam , így csak test szerte apró rángások futottak rajta végig kicsit megingott, de Ő erre ügyet sem vetett, folytatta az evést. Az állatorvosunk korábban az edény megemelését javasolta ,de ez sem vált be, illetve dyna -lode-ot kap. Azt mondta időskori agyi történések, igazából nem lehet vele semmit kezdeni. Önnek mi a véleménye, lehet e ez súlyosabb, mit adhatnék még neki vitaminként ? Mi köze van az evésnek, az ételnek ehhez ? Lehet az étel öröme vált ki nála valamit ? Igaz gyorsan eszik, bár nem habzsolva. köszönöm szépen a válaszát egy aggódó gazdi

Kedves Gazdi!

Volt már egy ilyen kérdés a honlapunkon- (jelige: mi lehet ez?, 2013-03-01én válaszoltam. Ha a lap bal oldalán beírja keresőbe az “ájulás” keresőszót, akkor megtalálja a teljes anyagot.)

 

Ez a tünet, ájulás vagy syncope több okból is előfordulhat:

  • szívbetegség
  • daganat a szíven, szív körül
  • izgalom
  • alacsony glükóz (vércukor), kálcium, nátirum szint a vérben
  • kiszáradással, a vér besűrűsödésével járó betegségek, folyamatok

Mindezen állapotok, betegségek miatt nem jut elég vér, és/vagy oxigén az agyba, amitől bekövetkezik az ájulás.

Csak akkor tudjuk meg, hogy lehet-e a tünetekkel és a mögötte álló betegséggel mit kezdeni, ha kivizsgálják, kiderítik. A szív érintetségét szívultrahanggal, a vér összetételét vértesztekkel, az agyi történéseket CT-vel, stb.  Ha kiderül, mi okozza, esetleg lehet célzottan segíteni!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993